BORSA
Economia 08/11/2012

El BCE torna a passar la pilota del rescat a Espanya i dispara la prima de risc

L'Íbex-35 s'entrega a les vendes i tanca amb un -0,48% i 7.624 punts

Lluís Goñalons
2 min
Resultats a l'Íbex-35 en l'exercici d'avui

BarcelonaLa prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– ha tornat a dilatar la pressió sobre els mercats després de disparar-se aquest dijous fins als 449 punts bàsics, 18 més que els registrats ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un dels detonants de l'augment en la pressió del mercat del deute ha estat l'efecte provocat per les últimes decisions anunciades pel Banc Central Europeu (BCE). El president de l'entitat, Mario Draghi, ha tornat a estendre els braços a un possible rescat espanyol. La petició del programa de finançament "està completament en mans d'Espanya i del govern", ha declarat Draghi.

En la mateixa roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern de l'organisme, el banquer també ha volgut calmar els ànims optimistes del president espanyol respecte al rescat d'Espanya. Mariano Rajoy va dir fa uns dies que només valdria la pena demanar el rescat si la prima de risc baixava fins als 200 punts, però Draghi ha volgut treure'n ferro i ha dit que no poden "assegurar per avançat" l'impacte de les compres de bons.

El president del BCE també ha anunciat que mantindrà el preu dels tipus d'interès al mínim històric del 0,75% un mes més.

D'altra banda, 4.763 milions d'euros a tres, cinc i vint anys.

El rendiment del bo espanyol a 10 anys també ha patit la desconfiança dels inversors i s'ha quedat fixat en el 5,85% El 'bund' alemany, per la seva banda, s'ha pagat a un increment de l'1,36%.

Mentrestant, l'Íbex-35 ha patit una segona jornada consecutiva de pèrdues. El principal selectiu espanyol ha caigut el 0,48% i encara no ha aixecat el cap després que la Comissió Europea (CE) xifrés el dèficit espanyol en el 8% per a aquest any.

Els valors que més han baixat han estat Banc Popular, que ha caigut un 2,95%, Endesa, que ha baixat un 2,77%, i CaixaBank, que s'ha desinflat un 2,68%.

Per contra, els rànquing de valors que més han pujat han estat Mediaset, que ha crescut un 3,50%, Gamesa, amb un 2,46%, i Mapfre, que també ha pujat un 2,56%.

L'índex Euro Stoxx s'ha mantingut respecte als resultats d'ahir, Frankfurt ha caigut un 0,39%, París, un 0,06%, Milà, un 0,64%, i Londres, un 0,27%.

stats