BORSA
Economia 12/11/2012

La prima de risc arriba als 455 punts tot i les paraules de De Guindos

L'Íbex-35 cau un 0,90%, se situa en els 7.567 punts i es converteix en el selectiu europeu que més baixa

Lluís Goñalons
2 min
Interior de l'Íbex-35 durant el dia d'avui / EFE

BarcelonaEl mercat del deute s'ha vist pressionat aquest dilluns per una espiral de tensions. La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– ha apujat fins als 455 punts, set més que al tancament de divendres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els inversors també han qüestionat la confiança en el bo espanyol a 10 anys, que ha tancat amb un rendiment del 5,88% i amenaça d'arribar al 6% en les pròximes jornades. Per la seva banda, el 'bund' alemany, el bo de referència, s'ha pagat una mica més barat que divendres, a un interès de l'1,35%.

Les paraules del ministre Luis de Guindos davant el Parlament Europeu no han trobat l'efecte balsàmic desitjat. El ministre d'Economia espanyol ha comparegut davant de l'Eurogrup per justificar la gestió del Partit Popular al capdavant de l'Estat.

De Guindos s'ha defensat dient que les previsions econòmiques del govern espanyol són "realistes". D'aquesta manera, el ministre ha volgut censurar les previsions fetes la setmana passada per la Comissió Europea (CE), que considera entre altres coses que el dèficit espanyol serà del 8% del PIB aquest any i del 6% el 2013, enfront dels pronòstics de l'executiu, del 6,5% el 2012 i del 4,5% l'any que ve.

Luis de Guindos ha assegurat que el govern espanyol és "prudent en les seves perspectives", que es basen "en hipòtesis conservadores".

Un altre front que ha provocat la desconfiança dels inversors ha estat la latent situació crítica de Grècia. El Parlament grec va fer el primer pas la setmana passada i va accedir a retallar 9.500 milions d'euros dels seus pressupostos, tal com la 'troica' –triumvirat format per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE)– li va recomanar.

En aquests moments, Grècia està pendent de rebre el vistiplau de l'ajut. De moment, la reunió per debatre si l'eurozona desbloqueja la injecció creditícia urgent de 31 milions per a Grècia ha estat ajornada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que preveu una nova reunió aquesta setmana o la pròxima.

A Espanya, l'Íbex-35 també s'ha vist arrossegat per les tensions negatives. El selectiu de referència espanyol ha tancat amb una davallada del 0,90% i ja trepitja el terreny dels 7.567,80 punts.

El valor que ha liderat les pujades i que ha encoixinat la caiguda de l'Íbex-35 ha estat el Banco Popular, després d'haver fet públics els detalls d'una macroampliació de capital aprovada aquest dissabte pels mateixos accionistes. Amb aquest pas, l'entitat financera vol aconseguir els 3.000 milions d'euros de capital de màxima qualitat que necessita, segons la consultora Oliver Wyman. La resta de valors que han pujat han estat Endesa, amb un 1,85%, i Mediaset, que ha pujat un 1,10%.

D'altra banda, els valors que han registrat les pèrdues més grans de la jornada han estat Ferrovial, amb el 2,81%, Bankia, amb el 2,57%, i Gamesa, amb el 2,30%.

L'Íbex-35 ha estat el selectiu europeu que més ha perdut, tot i que la majoria també han registrat resultats baixistes. L'índex Euro Stoxx ha perdut un 0,25%, París un 0,35%, Milà un 0,39% i Londres un 0,04%. Frankfurt, d'altra banda, ha aconseguit pujar un tímid 0,07%.

stats