BORSA
Economia 15/11/2012

Bona acollida a l'Íbex-35 de les noves condicions del 'banc dolent'

La prima de risc es relaxa fins als 456 punts però continua en una delicada franja vermella

Lluís Goñalons
2 min
Resultats borsaris/ EFE

BarcelonaL'Íbex-35 ha liderat aquest dijous les pujades a les principals borses europees. El principal selectiu espanyol ha crescut un 0,29% i ha aconseguit tancar en els 7.695 punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El principal front que ha ajudat a dibuixar la pujada ha estat l'anunci del ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, que ha esmerçat esforços a captar bàsicament grans fons d'inversió internacionals, que fins ara no han mostrat gaire interès en el 'banc dolent', que rep el nom de Sareb.

El titular d'Economia ha anunciat que la societat gestora del 'banc dolent' crearà diversos fons fiduciaris que agruparan els diferents tipus d'actius immobiliaris. La iniciativa s'ha llegit als mercats amb pujades de les principals entitats financeres. Totes han crescut menys Banco Popular, que està capbussada en la captació de capital després de la macroampliació posada en marxa ahir.

D'altra banda, l'Íbex-35 ha ignorat les últimes xifres que han radiografiat l'economia de l'estat espanyol durant els últims tres mesos. Segons l'oficina estadística comunitària Eurostat,

A l'Íbex-35 els valors que més han pujat han estat Acciona, que ha crescut un 5,86%, Repsol, un 3,48%, i Sacyr, un 2,27%.

D'altra banda, els valors que han liderat la part baixa de la taula han estat Gamesa, que ha caigut un 3,81%, Abengoa, que s'ha enfonsat un 3,77%, i IAG, que s'ha desinflat un 3,09%.

La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– s'ha desinflat tímidament i ha quedat fixada en els 456 punts bàsics.

El rendiment del bo a 10 anys també ha viscut baixades i s'ha allunyat de la temuda línia vermella del 6%. El 'bund' alemany ha caigut fins a l'1,33%.

El futur de Grècia continua pendent d'un fil i a les mans de l'Eurogrup. E es reuniran el pròxim dimarts per decidir si envien el paquet d'inversió per a Grècia, o no. La reunió que mantindrà l'Eurogrup es presenta com a crucial per decidir si, finalment, Grècia podrà afrontar el seu elevat deute o haurà de bregar amb l'impagament.

". Altrament, el govern alemany ha demanat una solució que mantingui Grècia durant un temps.

Grècia viurà una situació de bloqueig financer fins dimarts, quan se celebrarà la reunió de l'Eurogrup. En qualsevol cas, demà ha de fer front al venciment de 5.000 milions d'euros del seu deute.

És per això que va convocar extraordinàriament una emissió del deute a un i tres mesos dimarts passat. L'emissió va aconseguir obtenir més del 80% dels diners. Grècia torna a tenir divendres una nova oportunitat per recaptar finançament de manera urgent, que després de la bona acollida de dimarts al mercat secundari, no preocupa en excés els inversors ni l'eurozona.

segons les dades presentades dijous per l'Eurostat.

D'aquesta manera, s'han tenyit de vermell els principals parquets europeus, a excepció de l'espanyol. L'índex Euro Stoxx ha caigut un 0,45%, Frankfurt, un 0,82%, París, un 0,52%, Milà, un 0,59%, i Londres, un 0,77%.

stats