El butà puja un 5% i acumula un increment del 20% des del juliol del 2016

La bombona de gas costa des d'aquest dimarts 13,52 euros

El preu màxim de la bombona de butà, amb els impostos inclosos, és des d'aquest dimarts un 5% més cara i puja fins els 13,52 euros. Amb aquest increment aquest combustible s'ha apujat un 20% des del juliol de l'any passat.

La pujada del gas butà es va iniciar a l'estiu de l'any passat, coincidint amb la inflexió del preu del petroli en els mercats internacionals. L'encariment respon a la pujada del preu de les matèries primeres i si s'hagés repercutit totalment al consumidor, al març el butà s'hauria apujat un 14% fins els 14,74 euros.

Però com ha passat en altres revisions bimensuals dels preus màxims del gas, tal com preveu la llei, el govern espanyol ha limitat la pujada al 5%. Aquesta diferència entre l'encariment real i el preu màxim autoritzat incrementara el dèficit de l'Estat amb les empreses del sector.

Amb la pujada d'aquest dimarts, el butà acumula ha quatre revisions bimensuals dels preus a l'alça. Al juliol del 2016 el preu màxim de la bombona era d'11,25 euros. Des del 2015 el preu havia baixat un 35% i va tocar terra, i des del juliol ha anat pujant, malgrat que encara és més barat que al 2015, en concret un 22% per sota del 17,5 euros dels març d'aquell any.

La revisió del preu del butà la fixa el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, però ve marcada pel preu de la matèria primera en els mercats internacionals, dels nolis i la variació dels tipus de canvi.

El preu regulat afecta a les bombones de butà més utilitzades a les llars, amb envasos de carga de 8 quilos o superiors però inferiors a 20 quilos, amb una tara superior als 9 quilos.