ENERGIA
Economia 30/06/2011

El juliol s'endú els 110 km/h i porta un increment de preus en els trens, la llum i el gas

El ministeri d'Indústria assegura que la pujada ve donada del gas natural és per l'increment de la matèria primera i no pas per un augment de la part regulada del rebut. Passa el mateix amb l'electricitat. La bombona de butà costarà 14,8 euros. S'eliminen els descomptes iniciats el març a Renfe amb els 110 km/h

Redacció
2 min
Senyals

BarcelonaLa factura del gas pujarà a partir d'aquest divendres, 1 de juliol. I la de la llum. I el preu dels bitllets de tren de Rodalies i de mitjana distància, que tornaran al preu que tenien abans del descompte per promoure l'ús del transport públic que el govern espanyol va establir alhora que rebaixava a 110 km/h la velocitat màxima. A partir de demà, es torna als 120 km/h, i pugen els preus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Indústria ha decidit que el preu del gas natural augmentarà de mitjana un 5,7%, el mateix percentatge d'increment que la bombona de butà, que passarà a costar 14,8 euros. Així s'ha publicat avui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Per als clients que tenen gas per l'aigua calenta i la cuina, la pujada serà del 4,6%, mentre que els que també l'utilitzen per la calefacció veuran com la factura s'apuja una mica més, un 5,94%, és a dir, 2,8 euros més al mes de mitjana.

El ministeri d'Indústria ha explicat que l'augment de la factura ve donat per l'increment de preus internacionals de la matèria prima. Per contra, Indústria ha fet notar que els peatges d'accés, és a dir, la part regulada del rebut del gas, no experimenten cap tipus d'increment.

Els preus tant del gas natural com del butà ja s'havien revisat dues vegades aquest any, amb una pujada acumulada del 8% a la qual ara s'afegirà la que hem conegut avui.

I pel que fa a l'electricitat, la tarifa, determinada en un 50% per una part regulada des del govern espanyol i amb l'altre 50% condicionat per una subhasta dels operadors comercials, augmentarà entre l'1,37% i l'1,5%, segons ha informat el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Tot i que el govern de Zapatero ha decidit mantenir congelada la seva franja de la meitat de la tarifa, l'increment del 3% en la franja sotmesa a la subhasta dels operadors comercial farà que finalment el consumidor final noti una mitjana d'increment de l'1,5% en la seva factura. Els clients acollits el denominat 'bo social', uns 3 milions de llars, 8 milions de persones a l'Estat, tindran congelada la tarifa.

stats