Economia 05/11/2015

Diferències salarials als supermercats: els empleats de Condis cobren el doble que els de Carrefour

En segona posició hi ha el grup també català Miquel Alimentació. Tots dos paguen de mitjana entre 24.000 i 31.000 euros anuals als seus empleats. En tercer lloc hi ha Mercadona

Júlia Manresa
2 min
MODEL DUAL Prestatgeries d'un supermercat Bonpreu. La cadena catalana compta amb una marca específica per als seus hipermercats, Esclat, i combina tots dos models, tot i que no aposta per superfícies de venda de més de 3.000 metres quadrats i té més presència al territori amb la seva marca de proximitat, Bonpreu.

BarcelonaEls treballadors dels supermercats i botigues de Condis cobren el doble que els de Carrefour. De fet, els empleats de Condis i Miquel Alimentació cobren més que els de qualsevol altra cadena d'alimentació de l'Estat, com ara Mercadona o Caprabo, ja que aquestes dues cadenes catalanes són les que més paguen de mitjana els seus empleats segons un estudi elaborat per Infoempresa i que analitza les 15 principals cadenes d'alimentació de l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, Condis, una empresa fundada l'any 1961 pels germans Condal-Escudé a Barcelona, i Miquel Alimentació Grup, recentment adquirida pel grup xinès Bright Food, paguen més bons sous que cadenes com Mercadona, que queda en tercera posició, Consum, DIA, Hipercor o Caprabo. Condis paga més de 31.000 euros anuals als seus empleats i Miquel Alimentació més de 24.000 euros.

Cal dir també que aquestes dues cadenes queden molt lluny del nombre de treballadors de Mercadona, que supera amb diferència la resta de cadenes. Si la cadena del valencià Juan Roig compta amb més de 74.000 empleats, Condis només en té 637. De fet, la consultora que elabora l'estudi aclareix que les dades utilitzades són les que les empreses declaren "oficialment" al registre mercantil. Al seu lloc web, Condis afirma que compta amb més de 5.300 professionals, dels quals més d'un 50% són franquiciats i, per tant, els seus salaris no queden registrats en la comptabilització d'aquesta mitjana.

Sou mitjà anual dels treballadors en euros

Entre aquestes 15 cadenes donen feina a més de 197.000 persones a tot l'Estat, una mica per sobre de l'1% de la població ocupada a Espanya i, segons aquest estudi, el 2014 el seu volum de mercat es va acostar als 46.000 milions d'euros, un 0,77% més que l'any anterior.

Un sector de dones amb contracte indefinit

L'informe també revela que és un sector ocupat majoritàriament per dones i amb un percentatge molt elevat de contractes indefinits. Més en concret, un 65% de totes les persones que treballen són dones i un 95% tenen contracte indefinit. No hi ha cap d'aquestes 15 cadenes que compti amb menys d'un 80% de contractació indefinida, i les que tenen més treballadors amb aquest tipus de contracte són Dia i Carrefour, amb un 100%. Tot i això, l'informe també posa de manifest que el sector ha perdut un total de 570 treballadors en comparació de l'any 2013.

Un altre element que destaca, però, de les dues cadenes catalanes que ocupen les dues primeres posicions a l'hora de retribuir més bé els seus treballadors és que, en el seu cas, la tendència és l'oposada. Mentre cadenes com Mercadona (66%), Consum (73%), Caprabo (75%) o Alimerka (82%) compten amb una gran majoria de dones, Condis només té un 24% de treballadores i Miquel Alimentació un 38%.

Els treballadors de cada cadena de supermercats

Creixement moderat de les vendes

En conjunt, les vendes del sector van créixer un 0,77%. Les cadenes que més van incrementar les vendes van ser Supercor (12,2%), Distribuciones Froiz (11,4%), Lidl (5,5%), Consum (3,3%) i Mercadona (2,2%).

---

* NOTA: En resposta a diversos lectors de l'ARA, l'estudi, realitzat per la companyia d'informació empresarial Infoempresa, no ha inclòs els supermercats de Bonpreu i Esclat, perquè no formen part de les associacions ACES, ANGED y ASEDAS.

Aquesta notícia s'ha actualitzat dijous 5 de novembre després d'afegir aclariments dels autors de l'informe.

stats