Economia 04/01/2016

La Xina enfonsa les borses europees en la primera jornada de l'any

L'Íbex-35 acaba la primera sessió del 2016 amb una caiguda del 2,2%, la pitjor des del 1997

àlex Font Manté
2 min
La borsa de Xangai, avui / EFE

BarcelonaL'aturada de les borses xineses ha arrossegat les borses europees a un dels seus pitjors inicis d'any. L'Íbex-35, el selectiu de la borsa de Madrid, ha tancat la sessió amb una caiguda del 2,42%, als 9.313,20 punts, el seu pitjor primer dia de l'any des del 1997. L'índex espanyol acaba la jornada d'aquest dilluns en números vermells, de la mateixa manera que ho fan els principals índex europeus i després que la Xina suspengués la cotització de tots els seus mercats per primer cop a la seva història en registrar uns descensos del 7%. Justament aquest dilluns entraven en vigor unes noves normes que estableixen el tancament automàtic de les borses del gegant asiàtic quan algun dels seus selectius cau un 7%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la resta d'Europa, la borsa de Francfort és la que més s'ha ressentit, amb una caiguda del 4,5% del Dax alemany. El descens de la borsa de Londres ha estat del 2,2%, igual que el de París i lleugerament per sobre de l'1,8% que ha caigut la borsa de Milà.

Als Estats Units, el Dow Jones podria tancar aquest dilluns el que és la seva pitjor arrencada d'any en 84 anys, amb caigudes superiors al 2% i perdent el sostre psicològic dels 17.000 punts fins a registrar un mínim de 16.958 punts.

Aquesta situació recorda la que es va viure a finals d'agost, quan la borsa xinesa va caure un 8% i va escampar el pànic a la resta de parquets mundials, provocant la pitjor jornada borsària des de la fallida de Lehman Brothers, el 2008.

A Espanya, gairebé tots els valors de l'Íbex 35 han acabat la sessió en vermell amb l'excepció de la tecnològica Indra i de l'energètica Gamesa i amb davallades superios al 4% d'ACS, ArcelorMittal i del 3,9% de la catalana Grifols.

Aquesta jornada catastròfica per als parquets europeus se suma a la inestabilitat que viu el preu del petroli. A principis del dia, el Brendt començava amb pujades fins a negociar-se als 38 dòlars. Tot i això, després que l'Aràbia Saudita hagi trencat les relacions institucionals amb l'Iran, el barril ha caigut fins als 37 dòlars. A banda, l'euro ha perdut terreny en front del dòlar fins a canviar-se per 1,08 dòlars.

stats