Economia 17/06/2014

La caiguda dels salaris s'intensifica fins al 2% en el primer trimestre a Catalunya

El cost salarial s'abarateix un 1,9% i encadena tres trimestres a la baixa. A Espanya, la reducció fins al març és de només dues dècimes

E.f.
2 min
MÉS COMPETITIUS 
 Tot i la pèrdua de pes industrial, Espanya és dels països més competitius.

BarcelonaLa rebaixa salarial va aguditzar-se a Catalunya durant el primer trimestre del 2014. La caiguda va ser de l'1,9%, segons l'Enquesta de Costos Laborals de l'INE, mentre a tot l'Estat els sous van reduir-se tot just dues dècimes durant el mateix període.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'evolució a la baixa dels salaris encadena tres trimestres consecutius i s'intensifica perquè en el quart trimestre de l'any passat la caiguda va ser del 0,7% a Catalunya. En canvi, a Espanya feia dos trimestres que els sous pujaven, una tendència que s'ha trencat entre el gener i el març.

El cost salarial a Catalunya està en els 1.914 euros de mitjana per treballador i mes, un dels més elevats de tot l'Estat només superat per Madrid (2.209,1 euros) i el País Basc (2.118,1 euros). La mitjana estatal va situar-se en els 1.805,76 euros.

Aquestes quantitats no equivalen al què rep el treballador sinó al cost que paguen les empreses en termes salarials per cada empleat (incloent, per exemple, les cotitzacions a la Seguretat Social).

Tot i els senyals de recuperació que arriben des de l'economia, amb un lleu creixement del PIB els últims trimestres, això no es trasllada encara al mercat de treball que segueix destruint ocupació. Tampoc reverteix en la millora del sous, segons es desprèn de l'enquesta de l'INE. En el millor dels casos, els sous pactats en conveni col·lectiu al conjunt de l'Estat voregen la congelació.

Durant tot el 2012, els sous van caure al conjunt de l'Estat sense respir i només van remuntar a meitat del 2013 lleugerament. Aquesta millora, en part, respon a l'efecte estadístic que va suposar que els funcionaris rebessin l'any passat la paga extra de Nadal que els havia estat suprimida pel govern espanyol el 2012. En el cas de Catalunya, els funcionaris de la Generalitat van estar encara l'any privats d'una paga extra.

stats