Economia 13/04/2011

Les caixes avisen que ara toca fusionar els bancs i les empreses

Les caixes d'estalvis guanyen un 22,9% menys, els beneficis del 2010 de totes les caixes de l'Estat va ser de 3.403 milions d'euros, mentre la quota de mercat es manté estable en un 51,5%

Miquel Codolar
2 min

MadridLes caixes d'estalvis espanyoles van tenir el 2010 un resultat consolidat de 3.948 milions d'euros. El benefici atribuït d'aquest resultat es va situar als 3.403 milions d'euros, amb un descens del 22,9% respecte el 2009. "El descens ens permet seguir mantenint la quota de mercat, que és del 51,5%", ha destacat el director general de la CECA, Josep Maria Méndez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al procés de reestructuració ha dit que "el més curiós" és que a més de la integració caldrà cotitzar en borsa, un procés "complexe en sí mateix que comporta entre sis i nou mesos". La reestructuració de les caixes "es produïra en altres sectors financers i econòmics en els propers mesos", ha advertit Méndez, que considera que les fusions entre bancs i empreses augmentaran els propers mesos.

Fainé: "El Banc d'Espanya ho ha fet molt bé"

El president de la CECA, Isidre Fainé, ha dit que "hi haurà més concentració, és així". Per altra banda considera que el Banc d'Espanya "ho ha fet molt bé", però les fusions "tenen un procés" i s'ha de "jutjar al final" ja que ara encara s'estan "buscant sortides". Ha dit que té "tranquil·litat" perquè el que és interessant és "que els clients no pateixin" mentre s'està "arreglant un tema per poder cotitzar". Pel que fa a la inversió dels bancs estrangers, "si volen venir que vinguin, és dur competir a l'Estat", ha afirmat, perquè "estem oberts a tot, i el que vulgui ser caixes serà caixes".

Fainé ha destacat que les exigències de capital han suposat multiplicar el capital per 3,5, el que ha reconegut que ha aportat "tensió" perquè cal buscar solucions. "A la vida, si vas pel camí de la seguretat te'n vas a la paralització", ha dit el també president de La Caixa, que ha indicat que l'aposta de les caixes ha estat "per el risc creador, per trencar motlles i entrar en un marc per al futur". Tot això s'ha de fer mantenint l'activitat financera, empresarial i social. Les caixes han aportat 1.432 milions d'euros per fer obra social l'any passat.

Fainé ha explicat que la venda de carteres industrials no preocupa a les caixes, però creu que hauria de preocupar a tothom. "Vendre és molt fàcil, nosaltres apostem perquè les caixes segueixin invertint a llarg termini i un model per mantenir les carteres", ha exposat. Ha recordat que el Banc d'Espanya ha demanat 15.000 milions més d'euros per les entitats financeres que seran capital públic o privat. "Deixem que els processos segueixin el seu camí", ha demanat, "per defensar les caixes, que han donat molt bon resultat no només per l'obra social, molta gent té un habitatge per les caixes".

stats