Economia 24/06/2019

La Cambra no farà "absolutament res" perquè les empreses tornin les seus

El nou president, Joan Canadell, està convençut que és irrellevant per a l'economia catalana

Efe
2 min
Joan Canadell amb dues membres del seu equip a l'acte de constitució de la Cambra de comerç

BarcelonaEl nou president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que no farà "absolutament res" perquè tornin les empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya, perquè està convençut que és irrellevant per a l'economia catalana. "El Procés no ha espantat les inversions estrangeres, sinó que ha aportat inversions molt bones. Aquesta és la realitat", ha dit en una entrevista amb l'agència Efe.

En aquesta línia, ha insistit que "no és veritat que se n'hagin anat 4.500 o 5.000 empreses de Catalunya". "Només han canviat una adreça en un registre. No se n'ha anat ni un magatzem, ni una oficina, ni una fàbrica", ha apuntat. El trasllat de les seus socials d'empreses catalanes s'ha utilitzat, segons la seva opinió, amb una intenció "política" amb l'objectiu de "pressionar el Govern i la societat" d'una manera que considera "intolerable", perquè "s'ha volgut amenaçar".

Davant aquesta situació, el president de la Cambra ha sigut categòric a l'hora d'assenyalar: "No farem absolutament res perquè tornin les empreses". "Que facin el que vulguin. Si volen tornar, que tornin", ha dit.

"L'hemeroteca diu que, abans del procés independentista, ja es traslladaven empreses de Catalunya a Madrid. En canvi, des de l'octubre del 2017 no han parat d'arribar empreses i inversions multinacionals. De fet, n'han vingut més a Catalunya que a Madrid. I el 2018 en van arribar més a Catalunya que a la resta d'Espanya. I són de millor qualitat perquè són centres tecnològics o de la indústria 4.0", ha afirmat.

Consultes sobre el rei Felip VI i l'1-O

A més, l'empresari ha sigut molt crític amb algunes empreses "que han volgut amenaçar amb anar-se'n perquè no estan d'acord amb el mandat popular que tenen els representants polítics". Després de prendre possessió de la presidència de la Cambra fa tot just una setmana, Canadell ha avançat que una de les seves primeres mesures serà actualitzar el cens perquè hi puguin entrar companyies que ara no hi són.

D'aquesta manera, vol posar en marxa les consultes que té previst fer sobre assumptes com si s'ha de nomenar el rei Felip VI persona 'non grata' pel seu posicionament respecte a l'1-O. En la consulta hi participarien les prop de 430.000 empreses i autònoms als quals representa la Cambra de Barcelona.

Així, considera que una participació d'entre el 20% i el 30% seria correcta, atès que a les últimes eleccions camerals només va anar a votar poc més d'un 4% del cens. El nou equip de la Cambra, que compta amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), s'ha proposat també consultar els empresaris sobre si estan d'acord amb practicar la "sobirania fiscal" (el pagament d'impostos només a l'administració catalana) i si creuen que l'organisme ha d'implicar-se en la creació de les anomenades "estructures d'estat".

stats