Economia 16/07/2020

Canadell fa un "toc d'alerta" a les administracions pel covid-19: "Hem començat l'estiu amb mal peu"

La Cambra empitjora les previsions de PIB per aquest any, però millora les de l'any vinent

Pau Rumbo
2 min
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

Barcelona"El que estem veient els últims dies no ens dona confiança". El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha llançat una advertència a les administracions públiques perquè evitin nous rebrots de la pandèmia de covid-19 aquest estiu, una circumstància que posaria en perill, ha afirmat, la recuperació econòmica que fins i tot començava a generar expectatives més positives del que preveia inicialment la Cambra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Canadell ha reclamat una "estratègia clara" per evitar entrar en un escenari de rebrots "massius". Segons el seu punt de vista, ha de passar per fer més proves PCR a la població, habilitar el rastreig dels casos (Canadell veu "incomprensible" la polèmica sobre el nombre de rastrejadors) i posar en marxa una apli de seguiment dels casos de covid.

Tot plegat, per evitar que la situació es descontroli i s'hagin d'adoptar noves mesures restrictives, en uns mesos d'estiu que la Cambra considera "claus" per veure què passarà a partir de setembre amb l'economia. En aquest sentit, Canadell ha destacat que els rebrots del Segrià i l'Hospitalet de Llobregat ja han causat un nivell "important" d'anul·lacions de reserves turístiques, precisament un dels puntals de l'economia estiuenca i que ja començava a mostrar símptomes de revifalla. "Hem començat amb mal peu", ha dit.

La por dels analistes de la Cambra és que la pandèmia s'endureixi i esguerri les previsions optimistes de recuperació del PIB per a l'any vinent, que s'han revisat a l'alça fins a un augment del 6,4%, un punt per sobre del que es preveia al maig. L'Índex de Confiança Empresarial també és moderadament positiu en certs sectors com el comerç i la construcció, no tant en la indústria i el transport. "Hem tocat fons i el pitjor ja ha passat. L'economia comença a repuntar", s'ha felicitat Canadell, que ha insistit unes quantes vegades en el condicional "si es controla la pandèmia". Per contra, la Cambra ha empitjorat durament les previsions de caiguda del PIB d'enguany: si al maig es preveia un enfonsament del 7,3%, ara s'abaixa fins al 10,3%.

Per tot plegat, Canadell ha demanat invertir "bé" els fons europeus i "en allò que cal a l'economia": en sectors amb valor afegit i que afavoreixin la reindustrialització del teixit empresarial català.

Inversions insuficients

La Cambra també ha situat el dèficit d'inversions estatals a Catalunya en uns 3.100 milions d'euros en el període del 2015 al 2019, a partir de dades de la Intervenció General de l'Estat. El director del gabinet d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha explicat que la majoria dels incompliments són d'inversions fora de l'àmbit de les infraestructures, que sol ser, paradoxalment, l'aspecte que més sovint es reclama. Segons els càlculs de l'entitat, a Catalunya, pel seu pes en PIB i població al conjunt de l'Estat, li pertocaven unes inversions de 6.951 milions d'euros, 4.612 dels quals en infraestructures i 2.339 en altres inversions. En canvi, només s'hi van invertir 3.849 milions, l'amplíssima majoria dels quals en infraestructures. D'aquí parteix la conclusió que el dèficit ve donat per les inversions més enllà del transport.

stats