Economia 03/02/2021

La Cambra reclama 662 M€ a l'Estat en ajudes directes a les empreses catalanes més afectades pel covid

La institució constata que les noves restriccions alenteixen la recuperació i revisa a la baixa el creixement del 2021

2 min
Mònica Roca, presidenta en funcions de la Cambra de Barcelona.

La presidenta en funcions de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha reclamat aquest dimecres a l'Estat que aporti 662 milions d'euros per destinar-los a ajudes directes a les empreses catalanes afectades per les restriccions a la seva activitat a causa de la pandèmia del covid-19. Roca ha proposat que l'Estat articuli un nou fons covid per a aquestes ajudes i ha argumentat que era l'executiu espanyol qui les havia de donar perquè és l'administració que té accés als mercats i al mecanisme europeu del MEDE per finançar-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Cambra ha fet els càlculs de l'impacte de les restriccions a l'activitat econòmica des del 16 d'octubre, amb la segona onada de la pandèmia, fins al 31 de març. Segons l'organisme, les empreses afectades tindran un impacte directe de 2.071 milions d'euros. Per a Roca, les ajudes públiques haurien de cobrir un 80% d'aquest cost per "socialitzar les pèrdues", perquè la causa és la pandèmia que afecta tothom i les restriccions obeeixen a les mesures per controlar l'expansió dels contagis.

Segons els càlculs de la Cambra, el 80% de l'impacte directe, que segons Roca haurien de rebre les empreses i autònoms afectats, serien 1.657 milions d'euros. L'organisme ha calculat que des de la segona onada la Generalitat ha aprovat ajudes directes per valor de 995 milions i, per tant, en faltarien 662 per arribar a la quantitat demanada, que són els que segons Roca hauria d'aportar l'Estat. Tot i així, la presidenta en funcions ha reclamat al Govern que aprofiti la flexibilitat de les regles fiscals i elevi el dèficit a l'1,1% del PIB per tenir més recursos contra la pandèmia.

Alentiment de la recuperació

La Cambra ha presentat aquest dimecres el seu informe de conjuntura del 2020 i les previsions per al 2021. El cap d'estudis, Joan Ramon Rovira, ha constat que la segona onada ha alentit la recuperació de l'economia que va començar el tercer trimestre de l'any passat, després de la forta caiguda del segon trimestre causada pel confinament total. Malgrat aquest alentiment de la recuperació, la Cambra calcula que el PIB del 2020 serà del -11,4% del PIB, un punt millor que la previsió anterior, en què es preveia una caiguda del 12,7%. "El 2020 ha sigut millor del que esperàvem", ha reconegut Rovira. En canvi, davant els rebrots i les restriccions per frenar-los la Cambra ha revisat a la baixa les previsions per al 2021, amb un creixement del PIB del 6,1%, mentre que en la previsió anterior esperava un creixement del 6,7%. Una previsió, amb tot, que resta sotmesa al que passi amb la pandèmia: "Si la situació epidemiològica empitjora i hi ha més restriccions haurem de revisar a la baixa el creixement".

Malgrat aquest creixement de l'economia previst per al 2021, els nivells del 2019 no s'assoliran fins al 2022, ha explicat el cap d'estudis de la Cambra: "No es podrà absorbir tota la pèrdua i l'economia se situarà encara sis punts per sota del nivell del 2019".

Segons la Cambra, el consum privat (+4,8%) i la inversió (+7,4%) seran els protagonistes de la recuperació el 2021. Els serveis (+6,5%) recuperaran només una part de l’activitat perduda, mentre que la indústria (+6,3%) recuperarà el nivell precrisi.

Candidatura independentista a Pimec

Eines de Pimec. Aquest és el nom de la candidatura a favor de la independència que es vol presentar a les eleccions de Pimec, que seran el 23 de febrer, després que el president d'aquesta patronal, Josep González, hagués anunciat dimarts per sorpresa que deixava el càrrec. La candidatura, a l'estil de la d'Eines de País que va portar Joan Canadell a presidir la Cambra, vol competir amb el candidat considerat oficialista, Antonio Cañete, actual secretari general de Pimec. Eines de Pimec ha anunciat la candidatura via Twitter. La presidenta en funcions de la Cambra, Mònica Roca, d'Eines de País, ha admès que arran de l'anunci de González "s'han hagut d'accelerar les coses" perquè les eleccions no estaven previstes fins al 2022.

stats