Energia
Economia 03/04/2012

Les llars catalanes encara poden estalviar 224 milions d'euros en energia

Les normatives i les ajudes demostren ser molt més efectives per millorar l'eficiència energètica que la conscienciació mediambiental

Vicenç Moliné
2 min
Comandaments d'una caldera de gas. Xavier Bertral

BarcelonaL'estalvi energètic de les llars catalanes podria arribar a 224 milions d'euros si s'apliquessin mesures per millorar l'eficiència energètica. Aquest és la conclusió d'enguany del setè Índex d'Eficiència Energètica elaborat per Gas Natural, on Catalunya es manté com la comunitat autònoma on les llars són més eficients en el consum d'energia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des de 2004, primer any en que es va fer l'estudi, l'eficiència energètica ha augmentat un 10%, el que ha suposat un estalvi de 45 milions d'euros. Josep Codorniu, director de Solucions i Serveis Energètics de Gas Natural, atribueix aquesta millora a les normatives que obliguen a prendre mesures d'estalvi energètic i als incentius per la renovació d'equipaments com calderes o l'aïllament tèrmic així com al context de crisi, un al·licient extra per l'estalvi a través del canvi de costums.

Codorniu ha insistit en aquests canvis d'hàbits com el punt on es pot millorar més en estalvi energètic. De fet, és la vessant que menys ha millorat des del 2004 exceptuant el manteniment dels equipaments, l'únic aspecte que ha empitjorat aquest any. Codorniu ha recalcat que aquesta baixada en l'índex de manteniment “és la conseqüència de l'alt índex de renovació dels equipaments”. “Amb equipaments més nous i més eficients, no fa falta tant manteniment”.

L'estudi també ha revelat quins són els costums d'estalvi energètic més practicats a Catalunya i quins s'haurien de millorar. Entre els que es practiquen en el 80% de les llars destaquen la utilització eficient dels electrodomèstics com cuinar amb paelles o cassoles de diàmetre superior al foc o la instal·lació de sistemes de reducció de cabdal d'aigua en totes les aixetes. Les pràctiques que s'haurien d'estendre serien utilitzar olles exprés, apagar l'escalfador quan no s'ha d'utilitzar o ubicar correctament les sortides d'aire condicionat.

Codorniu ha descartat nous incentius econòmics per la renovació d'electrodomèstics i ha apostat per insistir en la conscienciació mediambiental i aplicar les directives europees encarades a millorar l'eficiència energètica. Al mateix temps, considera que la pujada del preu de la llum i del gas serà un important incentiu per millorar l'estalvi energètic.

Per característiques de llars, les que estàn ubicades a grans centres urbans tendeixen a ser més eficients, al igual que en les que un home s'ocupa del gruix de les feines domèstiques, que són lleugerament més eficients que les gestionades per dones. Finalment, les llars amb una renda més alta són també més eficients, dada que Codorniu ha atribuït a la capacitat econòmica per adquirir equipaments més eficients.

L'estudi s'ha basat en 400 entrevistes telefòniques a Catalunya i 3.400 més a la resta de l'estat espanyol i demostra com l'eficiència ha millorat en gairebé totes les comunitat autònomes excepte Balears, Castella-La Manxa i el País Basc. Darrere de Catalunya segueixen la llista Madrid i Aragó, la comunitat que més ha millorat aquest darrer any.

stats