Els catalans poden demanar a partir de demà les ajudes per comprar cotxes elèctrics

Les subvencions van de 600 a 15.000 euros i el programa està dotat amb 7,3 milions

Els catalans podran demanar a partir de demà les ajudes per comprar cotxes elèctrics del pla Moves. L'Institut Català de l'Energia (Icaen) ha obert la convocatòria per impulsar la mobilitat sostenible, que té una dotació global de 7,3 milions d'euros.

L'objectiu és avançar en la descarbonització del transport i el pla preveu ajudes per comprar vehicles més sostenibles, així com subvencions per instal·lar llocs de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Les ajudes provenen del Fons d'Eficiència Energètica, constituït amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica i creat per la Unió Europea. A l'Estat, aquest fons el gestiona l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi energètic (IDAE) i aquest any, per primer cop, ho fa la Generalitat a través de l'Icaen després que en va reclamar les competències al Constitucional, que les va avalar.

Els diferents àmbits d'actuació del pla són:

Ajudes per comprar cotxes elèctrics:

Se subvenciona l'adquisició, ja sigui de compra directa, lísing o rènting, de vehicles d'energies alternatives amb quantitats que van dels 600 als 15.000 euros, depenent de la tipologia del vehicle i la tecnologia de propulsió. Aquesta línia té una dotació de 3,29 milions. Cada ciutadà podrà demanar l'ajuda per a un cotxe, mentre que les empreses i administracions que tenen flotes podran demanar ajudes per a un màxim de 30 vehicles.

En el cas de turismes i furgonetes lleugeres, per optar a l'ajuda serà obligatori el desballestament  d'un vehicle de més de 10 o 7 anys, respectivament, que hagi estat a nom del sol·licitant l'últim any i que el 16 de febrer tingui la ITV i l'impost de circulació del 2018 pagat.

Infraestructura de recàrrega:

Se subvencionarà la implantació d'infraestructura de recàrrega de tota mena –domèstica, convencional, semiràpida i ràpida– tant per a particulars com per a empreses i administracions. Aquesta línia té una dotació de 3,14 milions.

Aquesta línia pretén desenvolupar una xarxa de recàrrega de cotxes elèctrics que en permeti la implantació a Catalunya. Es cobrirà el 40% de la despesa en els equips de recàrrega i l'obra civil associada, incloent-hi els permisos, l'enginyeria i la senyalització, amb un màxim de 100.000 euros per beneficiari.

Bicicleta elèctrica:

Aquesta línia és per a administracions, empreses i institucions, i té una dotació de 0,37 milions d'euros. La mesura va adreçada a implantar equipaments de préstec de bicicletes elèctriques en àmbits públics o restringits d'empreses o polígons industrials. L'ajuda cobreix fins a un 30% de la despesa del projecte, l'obra civil, els ancoratges de les bicicletes i el programari de gestió, amb un màxim de 100.000 euros per sol·licitud.

Plans de transport a la feina d'empreses:

És per adoptar mesures al centre de treball o en els desplaçaments a la feina. Té una dotació de 0,51 milions. Han de ser projectes per facilitar l'accés al centre de treballa a peu, amb bicicleta, la implantació de línies específiques de transport públic o col·lectiu i plataformes o sistemes de vehicle compartit. Les ajudes cobreixen fins al 50% de cada acció, amb un màxim de 200.000 euros per sol·licitud.

Més continguts de