Els catalans destinen de mitjana la meitat del salari a pagar el lloguer

A l'Estat és necessari el 33,9% del salari per pagar la mensualitat, segons un estudi de Fotocasa

Els catalans destinen el 49,2% de la seva nòmina al pagament del lloguer, segons un estudi de Fotocasa i Infojobs. El desembre del 2018 el preu mitjà de l'habitatge de lloguer era de 12,16 euros per metre quadrat –972,9 mensuals–, i el salari mitjà, de 23.727 euros bruts anuals –1.977,29 mensuals–, per la qual cosa és necessari gairebé la meitat del salari per pagar el lloguer d'un habitatge d'uns 80 metres quadrats.

Amb tot, aquesta s'ha reduït lleugerament respecte al desembre del 2017, quan s'hi destinava el 50,5% del salari. Continua, però, per sobre de la mitjana estatal, que és del 33,9%, amb un increment de 2,9 punts percentuals en els últims dos anys.

Catalunya és la comunitat amb el percentatge més alt del sou destinat al lloguer

En aquest sentit, el preu mitjà de l'habitatge de lloguer a l'Estat era de 8,30 euros el metre quadrat, i el salari brut mitjà, de 23.478 euros. L'estudi destaca que el preu mitjà del metre quadrat de l'habitatge de lloguer ha crescut més del que ho han fet els salaris, per això es registra aquest increment del percentatge que un ciutadà ha de destinar per pagar la mensualitat de l'arrendament.

La directora d'Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, ha explicat que els seus informes demostren que "a l'Estat hi ha un important problema d'accés al mercat de l'habitatge, tant en compra com en lloguer", i ha apuntat que un dels principals factors que ho expliquen és que el preu de l'habitatge "s'ha encarit a un ritme molt més ràpid que el poder adquisitiu dels espanyols".

Diferències entre comunitats

L'estudi demostra diferències destacades entre comunitats. Així, la Comunitat de Madrid lidera el rànquing, ja que els ciutadans necessiten el 51,1% del seu salari per pagar el lloguer, amb un salari brut anual de 24.713 euros i 1.052,7 euros mensuals de lloguer. A més, és la comunitat on més han crescut els lloguers, en concret, un 14,9% en comparació amb el desembre del 2017.

La segona posició l'ocupa Catalunya, amb un preu de lloguer de 972,9 euros mensuals per a un pis de 80 metres quadrats. El País Basc (10,22 euros/m 2) i les Illes Balears (9,83 euros/m 2) la segueixen, amb un 40% del salari necessari per pagar el lloguer.

En canvi, Extremadura és la comunitat amb els lloguers més econòmics amb un preu mitjà de 341,35 euros mensuals i un salari brut d'una mitjana de 1.873,12 euros al mes. Amb això, els extremenys han de destinar el 18,2% del seu salari al pagament del lloguer. Castella-la Manxa i la Rioja la segueixen amb un preu mitjà de 4,87 euros el metre quadrat, i hi destinen el 21,5% i el 21,2% del salari, respectivament.