Economia 08/11/2019

Catalunya crea més empreses i en destrueix menys que la mitjana espanyola

Les dades del setembre a Espanya mostren el debilitament de la creació i la capitalització de noves societats

Xavier Grau
2 min
Dues imatges de la zona de polígons situada al sud de l’Hospitalet de Llobregat.

BarcelonaL'alentiment del creixement econòmic es tradueix en diferents indicadors. Un d'ells és la creació d'empreses i la seva capitalització. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest divendres les estadístiques sobre societats mercantils del mes de setembre, que mostren que a Catalunya es manté el creixement positiu, per contra del conjunt de l'Estat.

Segons aquestes dades de l'INE, la creació d'empreses a Catalunya continua creixent, mentre que es redueix el nombre de companyies que desapareixen. Tot el contrari del que passa en el conjunt de l'Estat, on baixa la creació d'empreses i, alhora, creix el nombre de societats que es dissolen.

Les dades de l'INE indiquen que al setembre a Espanya es van crear 5.787 noves societats, un 1,6% menys que el mateix més de l'any passat. En canvi, a Catalunya van néixer 946 empreses, un 9,2% més.

I al mateix temps, a Espanya al setembre van desaparèixer 1.254 empreses, un 3,9% més que el mateix mes de l'any anterior. Però a Catalunya només es van dissoldre 67 societats, un 8,7% menys que el setembre de l'any passat.

Les estadístiques demostren que a Madrid es van tancar moltes més empreses. Al setembre a la comunitat de la capital de l'Estat es van dissoldre 430 societats, quasi un 24% més que el mateix mes de l'any anterior. I, a més, van néixer moltes menys empreses: en concret, es van constituir 1.301 societats, un 6,1% menys que el setembre de l'any passat.

Tot i això, a la comunitat de Madrid el capital subscrit per les noves societats va arribar als 49,66 milions d'euros, només un 12% menys que el mateix mes de l'any passat. En canvi, a Catalunya, tot i crear-se més societats al setembre, el capital subscrit per aquestes va ser de 23,5 milions, quasi un 18,5% menys que el mateix mes de l'any passat. Però en el conjunt de l'Estat el descens és molt més important, del 61%. Les noves societats constituïdes a Espanya al setembre van subscriure poc més de 200 milions de capital.

stats