Economia 02/11/2017

La venda de cotxes puja un 4,6% a Catalunya a l'octubre malgrat la incertesa política

Al conjunt de l'Estat l'increment és de quasi el 14%

Ara
2 min
ESPERANÇA ENTRE VENEDORS
 Faconauto creu que les matriculacions creixeran  un 16% el 2014.

BarcelonaLa venda d'automòbils a Catalunya va seguir creixent al mes d'octubre malgrat la situació d'incertesa política. Durant aquest mes es van matricular a Catalunya 15.505 automòbils i totterrenys, un 4,6% més que el mateix mes de l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, el mercat s'ha comportat millor a l'octubre que al setembre, quan a Catalunya se'n van matricular 13.829 unitats, un 1,6% menys que el mateix mes que l'any anterior.

Així, fins i tot les vendes a l'octubre, després del referèndum de l'1-O, s'han comportat millor que el mes anterior, amb un 12% més de matriculacions que al setembre, segons les dades de les patronal de constructors, concessionaris i venedors i tallers, Anfac, Faconauto i Ganvam.

Des que va començar l'any, a Catalunya s'han matriculat 157.250 automòbils, un 6,9% més que en el mateix període de l'any passat. Només Madrid supera Catalunya en matriculació de vehicles, amb 342.316 en els primer 10 mesos de l'any i un augment del 9,8%. Però Catalunya ha augmentat el seu pes en el conjunt de l'Estat. De gener a octubre la quota de mercat a Catalunya és del 15,3%, però al mes d'octubre s'ha enfilat al 16,4%.

En el conjunt de l'Estat, a l'octubre s'han matriculat 94.676 vehicles, amb un augment del 13,7% respecte al mateix mes de l'any passat. Els vehicles matriculats entre gener i octubre han sigut 1.027.818, un 7,3% més que l'any anterior.

Per canals, les vendes a particulars a Catalunya van pujar a l'octubre un 1,1%, mentre que les vendes a empreses van augmentar un 6,9% i les vendes a companyies de lloguer de cotxes es van incrementar en un 34,9%, malgrat que en aquest cas el volum és petit, de 800 unitats.

En el conjunt de l'Estat, les vendes a particulars van pujar un 11,1%. En el cas de les vendes a empreses la pujada va ser del 19%, mentre que les vendes a companyies de lloguer es van incrementar un 10%.

Malgrat la millora, el director de comunicació d'Anfac, la patronal dels fabricants, Adolfo Randulfe, ha destacat que la venda a particulars des de principis d'any és només del 3,1%, molt per sota del que creix el conjunt del mercat, un 7,3%. En la seva opinió, aquest canal de venda hauria d'augmentar perquè el parc automobilístic està envellint i ja té una edat mitjana de 12 anys.

Per la seva banda, el president de la patronal de venedors, reparació i recanvis Ganvam, Lorenzo Vidal, ha destacat que la situació política genera incertesa i en aquest sentit demana una solució ràpida perquè Catalunya "continuï fent una contribució positiva que permeti mantenir la xifra de tancament d'any amb 1,2 milions d'unitats venudes a l'Estat".

També el director de comunicació de la patronal de concessionaris Faconauto, Raúl Morales, ha destacat el bon comportament de les vendes "malgrat la inestabilitat que han produït els successos a Catalunya" i ha indicat que "el mercat ha continuat en el mateix nivell que mesos enrere".

stats