Catalunya era la segona comunitat amb més dèficit al tancament de setembre

El dèficit es va situar en l'1,38%, cosa que complica l'objectiu anual. El conjunt de les administracions tenien un dèficit del 4,8%

El dèficit conjunt de les administracions espanyoles es va situar en el 4,8% al tancament de setembre, segons dades publicades avui pel ministeri d'Hisenda. La xifra exclou l'impacte de les ajudes a la banca als comptes públics.

El límit anual de dèficit marcat per Brussel·les és del 6,5%, però la major part d'aquest objectiu ja s'ha consumit en els nou primers mesos de l'any. Això  implica que en l'últim trimestre de l'any l'Estat haurà de fer un esforç si vol complir-lo.

Aquesta xifra inclou els comptes de l'Estat, les comunitats autònomes i la Seguretat Social. Els ajuntaments n'estan exclosos, però la seva incidència pot ser positiva perquè l'executiu assegura que fins i tot podrien registrar superàvit i, conseqüentment, millorar les dades globals de les administracions.

L'administració central va ser responsable de la major part del dèficit, amb un 3,49%. Les comunitats registraven un 1% i la Seguretat Social un 0,32%.

Per la seva banda, Catalunya tenia un dèficit de l'1,38% al setembre, cosa que dificulta molt l'objectiu anual, que és de l'1,58%. Catalunya, a més, és la segona comunitat amb més dèficit, només superada per Múrcia (que té un 1,68%).

Navarra també un dèficit superior (del 2,72%), però el seu cas no és comparable perquè el seu sistema de finançament té un calendari d'ingressos i despeses al de la resta de comunitats.