Economia 17/04/2012

La CE veu "il·legal" l'expropiació d'YPF i anul·la una reunió bilateral amb autoritats argentines

Europa dóna suport al govern espanyol i manifesta una "seriosa preocupació" per l'anunci del govern argentí, al qual la UE demana que compleixi els acords internacionals

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha criticat avui la decisió del govern argentí d'expropiar a Repsol el 51% d'YPF i ha advertit que és "il·legal" si no implica una compensació adequada. En resposta, ha anul·lat una trobada entre el comitè conjunt de la UE i l'Argentina que estava prevista per als propers 19 i 20 d'abril a Buenos Aires.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Pel clima que s'ha creat per aquesta situació, la CE i l'alta representant [de la política exterior] han decidit posposar la reunió", ha explicat la portaveu de l'executiu comunitari, Pia Ahrenkilde.

"Entenem que l'expropiació que s'ha anunciat és il·legal si es dóna sense una compensació justa, adequada i ràpida", ha afegit la portaveu.

Repsol ha reclamat a l'Argentina almenys 10.500 milions de dòlars (8.000 milions d'euros) per la participació a YPF. El president de la petroliera espanyola, Antoni Brufau, considera que el país hauria d'haver llançat una opa si el que volia era dur a terme aquesta expropiació.

La CE ha dit que estudiarà el projecte de llei anunciat per la presidenta argentina, Cristina Fernández, per "determinar en contacte amb les autoritats espanyoles quin ha de ser el proper pas a donar i analitzar totes les possibles opcions", ha explicat la portaveu.

El comissari europeu de Comerç, Karel De Gucht, enviarà una carta al seu homòleg argentí, el ministre del ram, per expressar-li la "seriosa preocupació" de la CE per l'anunci.

El president de l'executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, ha instat el govern argentí a respectar els compromisos i obligacions internacionals, especialment els que resulten de l'acord bilateral sobre la protecció d'inversions amb Espanya.

Ahrenkilde ha recalcat en roda de premsa que YPF representa "una important inversió" de la UE al país sud-americà, i l'expropiació "envia un senyal molt negatiu als inversors internacionals, que volen estabilitat i previsibilitat en les seves inversions".

stats