Economia 04/02/2021

El CGPJ permet a una magistrada acumular els permisos de maternitat i paternitat

L’opció no està prevista per la llei en famílies monoparentals però l’òrgan judicial l'accepta per protegir “l’interès superior del menor”

2 min
El TSJC va elevar la qüestió de l'acumularió de permisos al Consell Superior del Poder Judicial

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha permès a una magistrada de Catalunya, que és mare d’un nadó i progenitora única, acumular i gaudir dels permisos de maternitat i paternitat que la normativa vigent reconeix separadament a la mare i al pare (des de l’1 de gener són 16 setmanes per a cada un dels progenitors). Ni la llei orgànica del poder judicial ni l’Estatut dels Treballadors reconeix el dret als pares o mares de famílies monoparentals acumular els dos permisos –la llei només preveu que el pare pugui acumular els dos permisos en el cas de decés de la mare biològica–, però la comissió permanent del CGPJ considera que “d’acord amb la Constitució i els tractats internacionals” acumular els dos permisos és possible en famílies monoparentals “per protegir l’interès del menor”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El CGPJ s’hi ha pronunciat per una consulta elevada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en relació a la petició d’una jutge, que havia demanat gaudir també del permís de paternitat que hauria correspost a l’altre progenitor en el cas d’haver sigut una família biparental. La magistrada al·legava que així “s’equipararia les famílies monoparentals a les biparentals en l’exercici del dret de conciliació de la vida personal, familiar i professional”. El CGPJ subratlla que en aquest cas es pot aplicar la Convenció dels Drets dels Infants, que prohibeix la discriminació dels menors.

La resolució del CGPJ no és una sentència i, per tant, no crea jurisprudència, sinó que és una decisió interna del Poder Judicial, però els arguments que utilitzen els magistrats obren la porta a la possibilitat que altres mares o pares monoparentals acudeixin als tribunals per demanar poder acumular els dos permisos. De fet, ja hi ha una sentència recent, del novembre del 2020, que reconeix aquest dret a una mare. La sala social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc va donar la raó a una treballadora, única progenitora del seu fill, que va demanar acumular els dos permisos.  

stats