Economia 10/03/2011

Chaves es nega en rodó a tocar traspassos ja acordats com el de Rodalies

El vicepresident tercer del govern espanyol es compromet a que a partir d'ara, abans de "proposar" mesures com les del divendres passat a les autonomies ho parlarà amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. Convocaran les comissions bilaterals per tractar nous traspassos entre aquest mes i l'abril.

Miquel Codolar
3 min

MadridEl vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, s'ha negat en rodó a tractar les cinc transferències ja acordades i que el Govern considera incompletes, com la de Rodalies. Ha dit que "no és possible" reobrir traspassos perquè "a l'Estat se n'han dut a terme centenars no sé si milers, i importants". Per això ha defensat que "reobrir traspassos ja acordats suposaria una situació difícil, caòtica i no emparada per la llei". Ha defensat que cal "respectar la legitimitat dels governs que han firmat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a noves transferències ha indicat que durant aquest mes i l'abril faran comissions bilaterals per establir un calendari i les prioritats dels traspassos que no han acordat si es duran a terme abans d'acabar l'any o no. Quan es faran efectius, però, no se sap. Chaves ha dit que "pot ser el 2011, però es pot allargar més en el temps". Chaves ha explicat que hi ha possibilitats en set transferències "madures", entre les que hi ha les beques, que l'administració ordinària sigui la catalana, i el traspàs dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell.

Per altra banda, Chaves s'ha compromès a que "a partir d'ara, abans de fer una proposta que pugui representar un increment de despeses o ingressos en competències de Catalunya o de qualsevol altra autonomia, evidentment ho comunicarem, parlarem amb ells com ho vam fer ahir. La llei és així. No es pot imposar una rebaixa de tarifes". Després, però, ha assegurat que la decisió del divendres passat només havien estat "propostes" que les autonomies poden aplicar o no.

Pel que fa al finançament dels ajuntaments, fins a final del 2011 Chaves ha manifestat que el govern espanyol no en vol parlar.

"No he trobat a Chaves tant receptiu", ha dit la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. Ha afegit que a la reunió hi "entrava amb optimisme però també amb realisme" perquè és "conscient que no és un tema fàcil". Per això, al final de la roda de premsa ha dit que no volia generar "cap expectativa excessivament positiva perquè les coses funcionen quan es van lligant i quan s'aconsegueix que estiguin al sac i ben lligat".

p { margin-bottom: 0.21cm; } Ortega deia que era optimista

Segons el Govern, dels 40 traspassos, 29 segueixen pendents, 5 han estat traspassats correctament i 6 estan incomplets com el de Rodalies Renfe, ja que com va dir el president, Artur Mas, no s'han traspassat "ni trens ni vies ni estacions". El Govern no vol traspassos que no vagin acompanyats de dotació financera i calcula que el que no aconsegueixi abans de l'estiu per seguir desplegant l'Estatut no s'aconseguirà. Hi havia escepticisme pel clima electoral per proximitat de les eleccions del 22 maig i que l'executiu està a la recta final de la legislatura.

Aquest matí la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha explicat que afrontava la reunió amb optimisme però conscient dels pocs traspassos aconseguits fins ara. "L'afronto amb optimisme i fermesa, però també amb realisme, sabent que fins ara aquests anys del tripartit han tingut una rendibilitat molt mínima", ha dit poc abans d'agafar l'avió a Madrid. Ha afegit que plantejaria el full de ruta, el calendari i les prioritats en matèria de transferències durant la reunió amb Chaves. Ha subratllat que afrontava aquesta reunió del nou Govern sobre les competències amb "optimisme i confiança".

Aquesta ha estat la segona reunió sobre competències del Govern d'Artur Mas amb el govern espanyol, després que el president de la Generalitat, Artur Mas, aprofités la seva reunió del passat 7 de febrer amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per exigir a l'executiu espanyol que compleixi les inversions a Catalunya previstes a l'Estatut i que faci efectius els gairebé 40 traspassos "automàtics" pendents.

stats