Economia 10/06/2012

Les 5 claus del rescat a la banca espanyola

El préstec de 100.000 milions d'euros vindrà de fons europeus i arribarà a les entitats financeres a través del FROB, sempre que acceptin noves reestructuracions

Ara
1 min

Barcelona-D'on vindrà i com es desplegarà el rescat?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La injecció de 100.000 milions d'euros (un 10% del PIB espanyol) arribarà en forma de préstec a la banca i sortirà de fons europeus, però encara no està clar si s'utilitzarà el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF), dotat amb 700.000 milions, o bé el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), de caràcter permanent.

-Quines condicions tindrà el préstec?

Hi ha pocs detalls, més enllà de les condicions avantatjoses que ahir va assegurar el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos. Segons 'El País', l'interès del crèdit concedit a Espanya serà del 3%. Les properes auditories deixaran clara la quantitat que s'utilitzarà per rescatar bancs, ja que el préstec inclou un "marge de seguretat", segons De Guindos.

-S'exigiran contrapartides?

Els recursos que arribin a les entitats financeres estaran condicionats al fet que aquestes se sotmetin a una reestructuració seguint els dictats d'Europa. De Guindos va insistir ahir que els efectes quedaran reduïts al sistema bancari i que s'esquivaran així conseqüències directes sobre els ciutadans. En principi, les condicions per rebre els recursos europeus no passen per noves reformes fora d'aquest àmbit financer.

-Com funcionarà el mecanisme?

Els diners els rebrà el govern espanyol, que els destinarà al Fons de Reestructuració i Ordenació de la Banca (FROB), i aquest acabarà vehiculant-los cap a les entitats que els necessitin a canvi que es reestructurin.

-Qui supervisarà el rescat?

A canvi del rescat bancari, els organismes europeus supervisaran periòdicament i sobre el terreny el desplegament del programa de reforç a les entitats espanyoles. El govern de Mariano Rajoy haurà de respondre davant la UE dels resultats.

stats