Economia 26/04/2016

Les clàusules terra podrien costar fins a 10.000 milions a la banca

Les entitats argumenten davant el Tribunal Europeu que la retroactivitat obligaria a ampliar el rescat

Esther Herrera
2 min
Reivindicació coincidint amb la vista al Tribunal Europeu per demanar la retroactivitat total.

Brussel·lesLa factura per als bancs de tornar els diners de les clàusules terra de les hipoteques podria oscil·lar entre els 5.269 milions d'euros i el 9.700 milions, en funció de si es tornen els diners fins al 2013, data de l'anul·lació d'aquestes clàusules per part del Tribunal Suprem, o si s'aplica la retroactivitat total, segons Analistas Financieros Internacionales.

Un alt cost que ha format part dels arguments dels bancs i entitats financeres en la vista oral que ha començat aquest dimarts al Tribunal Europeu de Justícia. El tribunal ha escoltat els arguments de les entitats financeres i dels clients afectats, ja que ha de dirimir si la retroactivitat de les clàusules terra ha de començar a partir del 9 de maig del 2013, quan es va pronunciar el Suprem i les va declarar nul·les, o des de l’inici dels contractes hipotecaris.

En la mateixa línia que Analistas Financieros Internacionales s'ha pronunciat l’advocat defensor del BBVA, una altra de les entitats implicades en el cas, que ha apuntat que la diferència entre tornar els imports des del 2013 o des dels inicis seria d'entre "5.000 milions i 7.000 milions d'euros", per la qual cosa ha advertit que "les conseqüències de la sentència que es dicti són immenses". Tots dos advocats han defensat que els contractes hipotecaris amb clàusules terra ja no s’apliquen.

A més, segons han assegurat els representants de les entitats financeres, com CajaSur, hauria calgut una ampliació del rescat que va rebre Espanya el 2012 si s’apliqués la retroactivitat en les clàusules hipotecàries.

La banca ha defensat que obligar-la a retornar tot el cobrat de més per les clàusules terra crearia un "efecte sistèmic" que obligaria a obrir "una nova negociació" del rescat espanyol i que tindria efectes sobre "l'economia espanyola" i "sobre l'Eurozona". A aquests arguments els dóna suport un informe del Banc d'Espanya, que no és públic, i que cita l'agència Europa Press.

Per la seva banda, la defensa dels afectats ha negat el "risc sistèmic" per a l’economia espanyola en cas de devolució. "El màxim que pot ocórrer, i espero que ocorri, és que [els bancs] redueixin el seu benefici, però en cap cas un risc sistèmic", han assegurat els advocats.

A més, han criticat "la mala fe" amb què es van aplicar aquestes clàusules a persones que, en molts casos, desconeixien a què els lligava el contracte hipotecari. També han recordat que el Tribunal Suprem, en la seva sentència, ja va assenyalar que les conductes de les entitats financeres sobre les clàusules havien estat "enganyoses".

A finals de l’any passat es va filtrar la posició de la Comissió Europea en el cas, com a institució que vetlla pel compliment de la legislació comunitària. Brussel·les es mostra a favor dels clients i considera que s’hauria de retornar la totalitat dels imports des de l’inici de firmar les hipoteques.

Després de la vista, ara li toca a l’advocat general emetre el seu dictamen, que es farà públic el proper 12 de juliol, segons han explicat fonts del Tribunal. Tot i que la decisió final no arribarà abans que acabi l’any.

stats