Economia 05/05/2021

Els col·legis professionals alerten que cal transformar les administracions per aprofitar els fons europeus

2 min
Oriol Amat, Oriol Altisench, Josep Maria Balcells i Andreu Ulied, durant la presentació.

BarcelonaTres dels principals col·legis professionals de Catalunya, el d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, el d'Advocats de Barcelona i el d'Economistes, consideren que cal una transformació de totes les administracions públiques per aprofitar els fons europeus Next Generation i treure partit del pla de recuperació de l'economia després de l'impacte de la pandèmia del covid-19. Aquests col·legis professionals han creat un grup de treball per estudiar les transformacions que cal a l'administració, una iniciativa que està oberta a la participació d'altres col·legis i institucions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els fons europeus són per transformar el sector productiu, no per tapar les mancances", ha advertit el degà dels enginyers de camins, Oriol Altisench, que ha alertat que per transformar l'economia "calen administracions àgils, capaces de prendre decisions i allunyades dels populismes".

El degà dels economistes, Oriol Amat, ha assegurat que, malgrat que a les administracions hi ha persones preparades, són com "unes teranyines" que en dificulten el bon funcionament. Per això, ha defensat una reforma de les administracions que permeti convertir el sector públic en "una fortalesa que ajudi les iniciatives públiques, les iniciatives privades i les col·laboracions público-privades". Amat s'ha queixat precisament de la falta d'entesa entre les diferents administracions i també de la falta de lideratge dins d'elles.

Bastons a les rodes

El degà en funcions dels advocats, Josep Maria Balcells, ha reclamat simplificar els processos administratius i crear una estructura que "en lloc de posar bastons a les rodes faci el contrari". A més, Balcells ha destacat la necessitat de les administracions de promoure la formació dels funcionaris i atreure talent. "És l'assignatura pendent", ha dit.

L'enginyer Andreu Ulied, coordinador del Grup de Treball d'Avaluació de Polítiques Públiques (GTAPP) creat per aquests col·legis professionals, ha incidit en el fet que les diferents administracions "han d'aprendre a cooperar", a l'hora que també ha reclamat una digitalització per millorar l'agilitat i la transparència. "Una licitació del Banc Mundial és més ràpida i transparent" que una licitació d'una administració d'aquí gràcies a la digitalització", ha explicat. Per a Ulied, la digitalització "és un imperatiu però no és suficient, perquè la presa de decisions no es pot digitalitzar". A més, ha recalcat que "hi ha una gran asimetria entre la capacitat de gestió i planificació de les entitats públiques i de les grans empreses privades, a favor de les privades”.

stats