Colòmbia intervé la filial de Gas Natural al país

La companyia catalana no espera que la decisió tingui impacte en els seus resultats

El govern colombià ha ordenat aquest dimarts la intervenció de la distribuïdora d'energia Electricaribe –propietat del grup Gas Natural Fenosa, la primera empresa de Catalunya per volum de facturació–. Electricaribe està immersa en una crisi financera que les autoritats consideren que ha repercutit negativament en la prestació del servei als seus clients.

La intervenció ha estat anunciada per la Superintendencia de Serveis Públics Domiciliaris mitjançant una resolució que "busca assegurar la prestació del servei d'energia elèctrica als departaments que reben el subministrament d'Electricaribe: Atlàntic, Bolívar, Cesar, Còrdova, la Guajira, Magdalena i Sucre".

La intervenció es produeix després que les negociacions entre el govern colombià i la companyia no s'hagin concretat en un acord. La Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris ha anunciat la presa de possessió dels béns i negocis d'Electricaribe amb la finalitat d'assegurar la prestació del servei d'energia elèctrica en els departaments proveïts per la companyia.

La Superintendència assenyala que ha procedit al nomenament de Javier Lastra com a agent especial Electricaribe i que Tetra Tech, empresa global especialitzada en presa de possessió d'electrificadores, dóna suport a l'acció.

El ministre de Mines i Energia de Colòmbia, Germán Arce Zapata, ha ratificat en un comunicat el seu suport a la decisió de la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris. "Vam buscar solucionar aquest problema històric de la mà de Gas Natural Fenosa, accionista majoritària d'Electricaribe, però no hem tancat en aquesta ronda de negociacions un acord per a la capitalització de l'empresa", indica el ministre en el seu comunicat, que destaca que sense les inversions "l'única opció" per protegir a les famílies de les províncies afectades és "prendre la possessió" de la companyia.

El president de Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, va viatjar el cap de setmana passat a Colòmbia per reunir-se amb membres de l'executiu colombià, entre els quals hi ha el president José Manuel Santos, per abordar la crisi oberta per la filial.

A començament d'agost, Gas Natural Fenosa va notificar a les autoritats colombianes el començament d'una controvèrsia en vista de l'acord internacional d'inversions recíproques entre Espanya i Colòmbia a causa d'aquest deute acumulat amb la seva filial al país sud-americà, Electricaribe, en què té una participació del 85%.

Des d'aquest moment, existia un termini de negociació de sis mesos que, si no deriva en un acord, pot provocar una denúncia de l'empresa espanyola davant la cort internacional d'arbitratge del Banc Mundial (Ciadi).

1.260 milions d'impagats

Gas Natural Fenosa ha xifrat en 4.074.328 milions de pesos colombians (1.259 milions d'euros) el deute que acumula per impagats de clients d'electricitat a Colòmbia a tancament del mes de setembre passat. D'aquest import té aprovisionat aproximadament el 83% (uns 1.044 milions d'euros). 

La setmana passada, en una conferència amb analistes per presentar els resultats corresponents als nou primers mesos de l'any, el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, va assegurar que el grup manté "la voluntat de cooperar" amb el govern colombià per arribar a una solució al problema, que passa, segons va afirmar el directiu, per establir un marc regulador al país que el doti de la seguretat jurídica necessària.

La filial colombiana de Gas Natural Fenosa ja havia evitat aquest mes el començament d'un procés de suspensió d'activitat després de pagar al voltant de 28.000 milions de pesos (8,5 milions d'euros) a l'operador del sistema elèctric del país.

Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa l'any 2000, i després es va integrar a Gas Natural, quan la gasista va adquirir Fenosa el 2009.

Sense impacte en els resultats

Gas Natural ha publicat a primera hora de la tarda un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en el qual assegura que no creu que la intervenció de la filial colombiana tingui cap impacte en el seu resultat operatiu (ebitda) ni en el resultat net del grup català, i que no afectarà la seva política de dividends.

La companyia gasista insisteix que ha mostrat "el seu total interès a cooperar i col·laborar amb les autoritats de la República de Colòmbia, tant en el passat com ara de cara al futur".

A més, Gas Natural assegura que la filial colombiana té "fortes tensions de tresoreria" per causa dels impagaments de moltes factures per part dels clients, una gran part dels quals són de subministrament obligatori. En aquest sentit, recorda que aquests impagaments pugen a 1.260 milions d'euros, dels quals el 83% estan aprovisionats en els seus comptes. La companyia es queixa també de "l' existència d'un important frau en el consum".

Segons Gas Natural, a 30 de setembre i amb comptes auditats, Electricaribe tenia uns fons propis de 581 milions d'euros i va assolir un benefici brut operatiu (ebitda) de 185 milions d'euros i un unes pèrdues netes de 33 milions d'euros.