Economia 30/08/2019

Les jornades de vaga a l'aeroport del Prat i a la Renfe avancen sense incidències

La cancel·lació preventiva de vols i els serveis mínims neutralitzen les convocatòries

Ara
2 min
Passatgers a les cues de facturació de Vueling, aquest matí al Prat

BarcelonaLa jornada de vaga a l'aeroport de Barcelona convocada pels treballadors de terra d'Iberia, que se suma a la que mantenen de manera indefinida els responsables dels controls de seguretat al mateix aeròdrom, ha arrencat amb normalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'aerolínia ha assegurat aquest divendres que el seguiment de la vaga a Barcelona ha sigut del 26%, i que s'ha atès un total de 349 vols. De fet, segons explica l'agència Efe, durant les primeres hores l'aeroport de Barcelona no ha registrat més cues del que és habitual durant el retorn de vacances i els taulells de les companyies aèries atenen el públic al ritme habitual, sense més aglomeracions.

Pel que fa a la tercera jornada d'aturades a la Renfe convocades pel sindicat CGT entre les 12 h i les 16 h i entre les 20 h i la mitjanit es desenvolupa també amb normalitat i sense incidents. Per a les dues franges, el govern i la Generalitat han decretat serveis mínims del 40% en la circulació dels trens de rodalies, del 78% en els de llarga distància i alta velocitat, i del 65% en els serveis Avant. El sindicat CGT ha assegurat que nou de cada deu treballadors de l'operadora han rebut una carta de serveis mínims, cosa que consideren "abusiva".

Passatgers esperen els trens a l'estació de Sants en la tercera jornada de vaga de Renfe

A l'aeroport, tal com ha passat en les últimes vagues convocades pel personal de terra d'Iberia, els serveis mínims (fixats en el 100% de vols nacionals a illes, el 53% dels internacionals i el 32% dels trajectes peninsulars que tinguin una alternativa de transport inferior a 5 hores) i les cancel·lacions de 63 vols per part de les companyies aèries (54 de Vueling, 6 de British Airways i 3 d'Iberia) han evitat les escenes de caos a la infraestructura catalana.

L'escenari és similar a Barajas, on el personal de terra de la mateixa companyia també ha fet aturades per reivindicar les seves pròpies millores pel que fa a situació laboral. Allà, segons Iberia, el seguiment de l'aturada és de l'11% i s'han atès un total de 67 vols.

El comitè de vaga del personal de terra d'Iberia a l'aeroport del Prat ha demanat una "solució immediata" que desencalli el conflicte amb l'aerolínia, després del fracàs de la mediació del dimecres. En declaracions als periodistes, José Ramírez, president del comitè d'empresa d'Iberia, ha remarcat que esperen arribar a un acord amb Iberia que eviti que el setembre sigui un mes complicat. "El conflicte s'ha de desembussar sí o sí", ha dit Ramírez.

Ramírez ha recordat que el centre del conflicte amb Iberia Airport Services rau en la falta d'estabilitat laboral i en el fet que el personal de terra del Prat porta 20 mesos sense conveni col·lectiu i un any negociant amb l'empresa.

stats