ESTABLIMENTS COMERCIALS
Economia 27/04/2012

El comerç català perd 32.500 llocs de treball durant la crisi

El comerç minorista català ha perdut 32.500 treballadors entre el 2008 i el 2011. Algunes veus creuen que liberalitzar els horaris comercials frenaria la sagnia, però els botiguers ho neguen.

Beatriz Arias
3 min
COMPRAR EL DIUMENGE  Els botiguers consideren Que no hi ha una gran demanda d'ampliació dels horaris comercials per part dels consumidors.

BARCELONA.No hi ha lloc per a l'optimisme en la radiografia del petit comerç del nostre país, que ha perdut 32.500 llocs de treball durant els últims quatre anys, segons un informe de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta entitat va explicar ahir que les vendes dels botiguers catalans durant el 2011 van ser un 6,2% inferiors a les del 2010. Miguel Ángel Fraile, secretari general de la CCC, va comentar que aquestes xifres no han millorat en el primer trimestre de l'any: "Ha estat un dels pitjors que s'han registrat des de la crisi, amb davallades d'entre el 20% i el 40%, depenent del segment".

Mentre a Catalunya es prepara la nova llei de comerç de la Generalitat -l'esborrany de la qual encara no ha vist la llum-, i a Madrid, un avantprojecte que previsiblement inclourà mesures liberalitzadores, Fraile alerta: "Desregularitzar els horaris no toca mai, però ara menys".

La CCC apunta que la situació és ja prou complicada per a un sector que està directament afectat per la desconfiança del consumidor i la reducció del poder adquisitiu de les famílies. Per aquest motiu, s'oposen frontalment al que temen que el govern espanyol del PP vol fer, que és imposar una liberalització general dels horaris comercials amb la falsa idea que suposaria un augment del consum. Per contra, asseguren que la liberalització dels horaris només aconseguiria situar el petit comerç en una veritable crisi que, segons Fraile, seria molt difícil de superar.

La CCC vol desmitificar amb el seu informe un corrent d'opinió que defensa la desregularització per dinamitzar l'economia: "Estem preocupats per aquest missatge", va dir Fraile. Per la seva banda, el president de la CCC, Pere Llorens, va declarar: "El govern espanyol es fica en el comerç quan no sap què fer amb l'economia i ara sembla que obrir cada dia solucionarà tots els problemes".

Respecte a la llei del comerç que està preparant la Generalitat, Fraile s'ha mostrat tranquil: "El Govern ens ha promès que es mantindran inamovibles el nombre d'obertures en dies festius i la regularització dels horaris". No obstant això, Fraile ha reconegut que de moment només hi ha hagut converses.

Relació ocupació-vendesLes diferències entre el comerç minorista i les grans superfícies

L'informe de la CCC mostra que, en l'àmbit espanyol, les petites botigues mantenen millor els nivells d'ocupació que les grans superfícies tot i perdre més volum de vendes. L'any passat els llocs de treball del petit comerç es van mantenir malgrat que les vendes van caure un 6%. A les petites cadenes i a les grans superfícies la baixada de la facturació va ser del 7,2%, però l'ocupació es va destruir en un 2,3%.

Segons la CCC, la crisi ha reforçat les compres de proximitat. No obstant, la liberalització dels horaris comercials podria trencar aquesta tendència, ja que suposaria un traspàs del consum en establiments de barri cap a les grans superfícies. Amb l'obertura general dels dies festius, el petit comerç -una gran part del qual format per treballadors autònoms- es veuria obligat a assumir uns costos laborals i d'estructura més grans que podrien acabar amb el tancament de botigues. Les grans superfícies, en canvi, sí que podrien suportar els costos per afrontar una ampliació de l'horari comercial, perquè no necessàriament suposaria un augment dels llocs de treball. "Sobretot tenint en compte les mesures de flexibilitat incloses en la nova reforma laboral", va indicar Fraile.

Per tant, un suposat tancament de les petites empreses pot contribuir, segons la CCC, a una pèrdua superior de llocs de treball.

Catalunya davant MadridResistència dels locals comercials durant l'època de crisi

L'estudi de la CCC indica que des del 2006 s'han destruït més de 2.400 locals i unes 5.800 empreses comercials. En percentatge, durant aquest període Catalunya ha perdut un 2,4% dels petits comerços, molt per sota de la mitjana de l'Estat, amb un 5,9%, i de la Comunitat de Madrid, amb un 7,8% de destrucció del comerç de proximitat.

Pel que fa a la facturació, entre el 2008 i fins al 2010, Madrid va perdre el 17% del volum de negoci del comerç al detall, el doble de la mitjana espanyola (situada en el 8%). A Catalunya, en canvi, la variació acumulada en aquest període va ser de gairebé el 5%.

Per a la CCC, amb aquestes dades es demostra que l'estratègia d'afrontar la crisi econòmica amb polítiques d'horaris comercials liberals s'ha demostrat errònia.

L'opinió dels ciutadansAfectació dels horaris comercials en els hàbits dels consumidors

L'informe elaborat per la CCC acaba recollint una enquesta del CIS de l'abril del 2011 per demostrar que no hi ha una demanda real dels consumidors per ampliar els horaris comercials.

Segons aquesta enquesta, el 82,7% dels espanyols enquestats consideren que l'actual regulació horària els afecta poc o gens en el seu hàbit de compra.

stats