COMERÇ
Economia 26/04/2012

Els botiguers catalans carreguen contra la liberalització dels horaris comercials

Un informe de la Confederació de Comerç de Catalunya indica que entre 2006 i 2011 s'han destruït més de 2.400 locals i unes 5.800 empreses

Beatriz Arias
2 min

BarcelonaLa Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) ha presentat aquest matí un estudi on es recullen dades i estadístiques oficials amb l'objectiu de demostrar que la liberalització dels horaris comercials no comporta un increment del consum ni de la creació de llocs de treball. Segons l'informe, durant el període 2008-2011 a Madrid –amb 22 dies festius d'obertura a l'any– es van destruir el 8% dels locals comercials al detall, mentre que a Catalunya –amb 8 festius d'obertura anuals– es va perdre menys de la meitat del teixit comercial de proximitat, només el 3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Miguel Ángel Fraile, secretari general de la CCC, ha explicat que l'organització vol desmitificar un corrent d'opinió que sosté que un sistema d'obertures no regulat ajuda a la competitivitat i a dinamitzar l'economia: "Estem preocupats per aquest missatge. Liberalitzar els horaris no toca mai, però ara menys", ha dit Fraile. Per la seva banda, el president de la CCC, Pere Llorens, ha declarat: "El govern espanyol es posa amb el comerç quan no sap què fer amb l'economia i ara sembla que obrir cada dia solucionarà tots els problemes".

Respecte a la llei del comerç que està preparant la Generalitat, Fraile s'ha mostrat tranquil: "El Govern ens ha promès que es mantindran inamovibles el nombre d'obertures en dies festius i la regularització dels horaris". No obstant això, Fraile ha reconegut que encara no han vist cap esborrany i que de moment només hi ha hagut converses i consultes.

D'altra banda, l'informe de la CCC indica que entre 2006 i 2011 s'han destruït més de 2.400 locals comercials i unes 5.800 empreses a Catalunya. "Estem preocupats per la situació general de les empreses comercials, i una liberalització les acabaria d'enfonsar", ha dit Fraile, que ha avançat previsions del primer trimestre del 2012. Segons la CCC les vendes han registrat unes davallades d'entre el 20% i el 40% en els tres primers mesos de l'any respecte al mateix període del 2001. Els sectors que més han caigut han sigut els d'equipament per a la llar i l'automoció, i el que menys, l'alimentació. El tèxtil ha registrat una baixada del 20% de la facturació, segons les dades provisionals dels botiguers catalans.

stats