Economia 14/07/2012

Els comerciants catalans creuen que els ajustos del govern espanyol perjudicaran les rebaixes

Apunten que les retallades "deprimiran el consum" i aguditzaran el clima de "desànim" entre els consumidors

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari general de Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, està convençut de que el conjunt d'ajustos anunciats pel Govern espanyol perjudicarà les rebaixes d'estiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fraile ha assegurat que, malgrat que la pujada de l'IVA s'aplicarà a partir de l'1 de setembre, just un dia després de tancar la temporada de rebaixes, les noves retallades de l'Executiu "deprimiran el consum" i "aguditzaran" encara més el clima de "desànim" entre la ciutadania. "La campanya de rebaixes quedarà igualment afectada", ha opinat el màxim representant d'aquesta entitat que representa a 30.000 petits i mitjans comerços que participen en la campanya de rebaixes.

I és que, segons aquesta associació, les rebaixes salarials als funcionaris, el futur augment de l'IVA i altres retallades anunciades són "fonamentals en l'ànim del consumidor", que sent "por" a gastar davant la incertesa sobre el seu futur. Segons l'opinió de Fraile, l'increment de l'IVA no ajudarà ni a incrementar les vendes ni tampoc a augmentar la recaptació, sinó que "deprimirà" el consum intern, amb el que els ingressos de l'Estat per l'IVA també cauran, ha augurat.

Per contra, la CCC reclama al Govern que habiliti una línia de crèdit a baix interès per a les empreses, que incentivi la contractació d'aturats de llarga durada o bé que reforci la lluita contra l'economia submergida, entre d'altres mesures. I és que, segons l'opinió de Fraile, l'increment d'aquest impost pot fer que augmenti el nombre de factures sense IVA i amb això el "frau fiscal".

Els comerciants també estan preocupats perquè els successius retallades trenquin la cohesió social i això es tradueixi en un augment de la inseguretat ciutadana. El sector també està peu de guerra per la decisió del Govern de liberalitzar els horaris comercials, una mesura que donen per fet que perjudicarà al sector. Els principals sindicats catalans i les entitats patronals més representatives del petit i mitjà comerç de Catalunya van donar a conèixer la setmana passada un manifest en el qual advertien de que aquest decret destruirà "milers de llocs de treball" i que decantarà el consum cap al cap de setmana, on "les grans superfícies gaudeixen d'una posició dominant".

Aquestes entitats també animen al govern català a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquest decret en defensa del model de comerç de proximitat de Catalunya.

stats