Publicitat
Publicitat

Els comerciants vaticinen un "fort" degoteig en la pèrdua de llocs de treball i el tancament de botigues

La Confederació del Comerç de Catalunya tem que els comerços petits i mitjans siguin els més perjudicats, així com les cadenes de distribució

Els comerciants s'han mostrat profundament decebuts, aquest diumenge, amb el paquet d'ajustos del govern espanyol.

El secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha explicat que porten un cicle força negatiu en què, ja el 2011, les vendes van disminuir un 6% respecte a l'any anterior, el semestre d'aquest any també ha estat negatiu i a partir d'ara auguren que la situació encara s'agreujarà més. Fraile ha subratllat que el sector ha fet un esforç "important" i, no obstant, s'han perdut gairebé 15.000 llocs de treball.

El secretari general dels comerciants ha assegurat que amb les noves mesures encara es produirà un "degoteig molt més fort" en la pèrdua de llocs de treball i el tancament de botigues. Això passarà, ha dit, sobretot en els comerços petits i mitjans però també en les grans cadenes de distribució. Així mateix, Fraile ha lamentat que l'augment de l'IVA no vagi acompanyat d'altres mesures que incentivin l'economia productiva per a la industria o el comerç, perquè aquestes mesures comporten, segons ha assegurat, una "contracció més elevada" del consum i una "depressió més profunda" dels consumidors en relació amb la desconfiança de la situació que generen les noves mesures.

La campanya de rebaixes, tocada

Tot i que l'IVA no entrarà en vigor fins a l'1 de setembre, el secretari general de la Confederació de Comerç ha explicat que els consumidors estalviaran tot el que poden i, en aquest sentit, la campanya de rebaixes d'estiu, "que estava molt tocada, l'acabaran d'enfonsar". Fraile preveu que l'entrada de la tardor i el Nadal seran molt durs per a l'economia del comerç. Per això, ha volgut demanar la unitat de tots els catalans perquè comprin en botigues i productes de casa perquè la situació sigui sostenible.

Fraile ha reiterat que els comerciants se senten decebuts per l'"actitud" i la "prepotència" del govern espanyol en imposar mesures al sector del comerç i envair competències. "No podem consentir des de Catalunya que Madrid ens vulgui dir com ens hem d'organitzar en matèria d'horaris comercials, de rebaixes o d'altres àmbits del comerç quan es tracta de competències exclusives de Catalunya", ha denunciat.

En aquest sentit, els comerciants reclamen el compromís del Govern de Catalunya i la majoria de partits que van acordar de presentar un recurs d'inconstitucionalitat sobre les mesures que afecten els nous horaris comercials. Entre altres aspectes, el nou decret aprovat pel govern espanyol inclou mesures per a la liberalització del comerç, de manera que els comerços de fins a 300 metres quadrats podran obrir quan vulguin, els horaris d'obertura passen de 72 a 90 hores setmanals i el mínim de festius que poden obrir passen també de vuit a deu a l'any.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT