La comissió que ha de vigilar el retorn de les clàusules terra és una "pantomima", segons els consumidors

El govern de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres la creació d'un òrgan que associacions d'usuaris com Facua o l'OCU consideren inútil

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres la creació de la comissió que ha de vigilar i garantir que el retorn dels diners cobrats per les clàusules terra per part dels bancs es fa correctament. L'òrgan es crea, però,  quatre mesos després d'haver aprovat el procés exprés pel retorn d'aquests diners i les associacions de consumidors ja han avisat que es tracta d'una comissió inútil. 

Així, el consell de ministres ha donat llum verda a la tramitació del decret llei que ha de tirar endavant la creació d'aquesta comissió de seguiment, control i evaluació del retorn dels diners cobrats per les clàusules terra a aproximadament 1,5 milions de clients.

Qui constituirà la comissió?

  • El subgovernador del Banc d'Espanya com a president
  • El secretari general tècnic del ministeri d'Economia
  • Un representant del ministeri de Justícia
  • Un representant del ministeri de Sanitat
  • Un representant del Consell de Consumidors i Usuaris
  • Un representant del consell de l'advocacia
  • Un representant del poder judicial

Però les principals associacions de consumidors es mostren absolutament escèptiques i ja han avançat que no hi participaran. És el cas de Facua, que ha emès un comunicat en què assegura que "no servirem de convidat de pedra per ajudar el govern a rentar la cara als bancs". L'OCU, per la seva banda, també dubta de la utilitat de la mesura i assegura que és " insuficient" perquè "només es limita a informar sobre les irregularitats que puguin cometre les entitats, però no podrà prendre mesures sancionadores". En aquest sentit, Facua és particularment dura, qualifica de "pantomima" la comissió i assegura que només servirà per ajudar els bancs a lliurar-se de multes.

Així doncs, tal com ha explicat aquest divendres el ministre portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l'executiu espanyol ha aprovat el decret llei que, segons el ministeri d'Economia, "sencarregarà de recollir i avaluar la informació que traslladi el Banc d'Espanya obtinguda de les entitats de crèdit" . 

El ministeri d'Economia ha detallat que les entitats de crèdit hauran de remetre a la comissió la informació, com ara el nombre total de sol·licituds rebudes, l'import que suposen, els detalls sobre les mesures compensatòries que hagin ofert als consumidors o el sistema de comunicació que ha fet servir el banc.