Economia 20/05/2019

Competència critica la intenció del Govern de limitar el preu del lloguer

L'ACCO considera que aquesta mesura pot, fins i tot, reduir l'oferta de pisos i apujar els preus

Xavier Grau
2 min
El lloguer de luxe s’encareix a Barcelona menys que l’ordinari

BarcelonaL'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) considera que la intenció del Govern de posar un límit als preus del lloguer dels pisos pot alterar significativament el mercat de l'habitatge i fer-lo menys competitiu.

L'organisme que presideix Marcel Coderch ha fet públic un comunicat en què critica la intenció del Govern d'aprovar, previsiblement aquest dimarts, un decret que permeti en determinats casos limitar el preu de l'arrendament dels habitatges. Segons l'ACCO, la clau de la limitació sembla que és l’establiment, per part de l’administració pública, d’un preu màxim en el lloguer d’habitatge. "Aquesta mesura és fortament intervencionista des de l’òptica de la competència, ja que incideix en una variable essencial i bàsica de la competència com és el preu", indica l'organisme, que, a més, considera que la mesura "podria alterar significativament el funcionament competitiu del mercat del lloguer d’habitatge".

Pujada de preus i habitatges buits

Per a l'ACCO, aquesta mesura, en termes de competència, "pot afavorir un alineament a l’alça dels preus d’oferta d’arrendaments" i explica que, si s'aprovés, "es transmetria al mercat un preu de referència màxim al qual probablement tendirien les ofertes que eventualment hi estiguessin per sota".

A més, l'organisme destaca que "l’establiment d’un preu màxim pot desincentivar l’oferta" i que la mesura "podria comportar que propietaris d’habitatges que es plantegessin la possibilitat d’oferir-lo en règim de lloguer, en veure limitades les rendes que poden obtenir a través d’aquesta via, optessin per oferir-lo únicament en el mercat de compravenda (o deixar-lo sense ocupar), circumstància que podria fins i tot ocasionar una escassetat més gran d’habitatges en règim de lloguer i, de retruc, fer-les més inaccessibles".

l'ACCO indica que la mesura podria produir" l’efecte indesitjat" de la sortida del mercat de part de l’oferta d’habitatge de lloguer i, per tant, podria arribar a ser contraproduent respecte a l’objectiu perseguit per la mesura, que és garantir l’accés a l’habitatge. L'organisme de competència entendria justificada "l’adopció de mesures tendents a la consecució d’un objectiu d’interès general, com podria ser la garantia a l’accés a l’habitatge", si bé aquestes mesures haurien de ser "proporcionades" i haurien de "fer possible de manera efectiva l’acostament al referit objectiu". Finalment, l’ACCO assegura que emetrà un informe sobre aquesta regulació tan bon punt sigui aprovada pel Govern.

stats