Economia 06/06/2018

Competència alerta de l'alta concentració en el mercat dels hospitals privats a Catalunya

L'ACCO preveu un increment de preus en l'assistència hospitalària de lliure elecció

Ara
2 min
L'Hospital Quirón de Barcelona. Doughty Hanson fusionarà el grup hospitalari amb USP, en una de les grans operacions de capital risc de l'any a Espanya.

BarcelonaL'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha alertat de l'alta concentració que hi ha a Catalunya en el negoci dels hospitals privats, cosa que podria comportar un augment dels preus per als usuaris i, alhora, podria afectar les condicions laborals dels professionals sanitaris.

En un informe sobre aquest sector publicat aquest dimecres, l'ACCO indica que, com a conseqüència de les diferents operacions de concentració en el sector, els últims anys es nota una "tendència cap a la consolidació de grups hospitalaris".

En aquest sentit, destaca que a la província de Barcelona els cinc primers operadors en el mercat d’assistència sanitària privada de lliure elecció representen conjuntament un 74% de l’oferta. Per tant, es pot considerar que el mercat està relativament concentrat.

Aquesta concentració, indica l'ACCO, es deu principalment al grup Quirónsalud, que té una quota de mercat del 42% en termes de llits disponibles. Però a més d'aquesta alta concentració del mercat en nombre de llits, la quota de mercat d'aquest grup podria ser fins i tot superior si es consideren definicions de mercat alternatives o si s’exclouen els hospitals integrats verticalment amb entitats asseguradores, com l’Hospital de Barcelona, la Clínica CIMA i la Clínica Diagonal.

Així doncs, l'ACCO destaca que Quirónsalud disposa d’un "poder de mercat considerable que podria comportar riscos per al manteniment d’una competència efectiva".

Això no obstant, indica l'ACCO, cal tenir present també l’efecte compensador que comporta el poder de negociació de les entitats asseguradores de salut que disposen d’una quota de mercat més gran. A Catalunya el mercat d’assegurança sanitària lliure també està relativament concentrat, ja que la quota de mercat de les cinc primeres entitats –Segurcaixa Adeslas, Sanitas, Assistència Sanitària Col·legial, DKV i Fiatc– ha augmentat entre els anys 2009 i 2015 de poc més del 50% a gairebé el 65%.

Per això l'ACCO indica que la tendència a la formació de grups hospitalaris en el mercat d’assistència sanitària privada de lliure elecció i a la concentració en el mercat d’assegurança sanitària de lliure elecció, a més de les integracions verticals entre els operadors d’aquest dos mercats, poden suposar una concentració generalitzada en pràcticament tots els nivells dels serveis sanitaris privats.

Per a l'ACCO, el resultat esperable d’aquests canvis estructurals és "una reducció de la pressió competitiva i un augment dels preus i, per tant, una pèrdua de benestar per als consumidors". A més, aquests canvis "poden comportar efectes negatius per a la baula més feble, la dels professionals sanitaris, cosa que pot suposar una afectació negativa per al funcionament d’aquests mercats en termes dinàmics", conclou l'Autoritat de la Competència.

stats