Pensions
Economia 05/02/2021

El govern espanyol admet ara que una de cada quatre mares cobrarà menys pensió amb el nou complement

El canvi de sistema perjudicarà un 22% de les futures pensionistes amb dos fills i el 36% de les que en tenen tres

2 min
Les mares de famílies nombroses són les més perjudicades pel canvi de complement de maternitat de les pensions

MadridEl ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha xifrat aquest divendres en un 25% les futures pensionistes que surten perjudicades amb el nou complement de maternitat de les pensions, aprovat dimarts i que substitueix l'antic complement que cobraven les dones jubilades des del 2016. El nou sistema, enfocat a reduir la bretxa de gènere de les pensions, estableix un complement fix a la pensió de 378 euros bruts l'any (27 euros mensuals en 14 pagues) per cada fill. En canvi, l'anterior complement suposava un augment percentual de la pensió d'entre un 5% i un 15%, depenent del nombre de fills. La modificació beneficia un 75% de les mares futures pensionistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'altra gran novetat és que el nou complement es cobrarà a partir del primer fill i no només a partir del segon com fins ara. La modificació fa que més dones puguin beneficiar-se del complement quan es jubilin o accedeixin a una pensió –unes 28.000 cada any, les que tenen un fill–, però en canvi que vegin retallat el complement una part de les mares que tenen dos fills o més, tal com va publicar l'ARA dimecres. El ministeri de Seguretat Social, que no havia facilitat les dades quan va anunciar el nou complement ni quan aquest diari les va sol·licitar, admet ara que hi ha retallades.

Concretament, segons les xifres publicades a Twitter per Escrivá, un 22% de les futures pensionistes amb dos fills cobraran menys diners que els que haurien cobrat amb l'antic complement, mentre que millora la prestació el 78%. En el cas de les mares amb tres fills, el percentatge d'afectades s'eleva al 36% i és encara més gran per a dones amb quatre fills o més, però el ministeri no ofereix aquesta dada. De fet, les associacions de famílies nombroses han lamentat que el nou complement discrimini les mares que tenen més de quatre fills.

En total, una de cada quatre mares hi surt perdent amb el nou complement, mentre que tres de cada quatre cobrarà més que amb l'antic complement. Són sobretot les mares amb un fill, que fins ara no tenien dret a complement de maternitat.

Les dones que cobraran menys diners amb el nou sistema són mares amb més fills, que, paradoxalment, segons admet el govern espanyol, són les més perjudicades laboralment per la maternitat. En canvi, el nou sistema és més equitatiu –el cobraran més persones– i més just perquè se'n beneficiaran més les mares i els pares amb pensiones més baixes. Com a novetat, el nou complement el podran cobrar els homes –en comptes de la mare– si demostren que tenen una pensió més baixa que la mare per l'impacte de la paternitat.

stats