Les comunitats cedeixen a l'Estat les competències perquè es prorroguin els ajuts a aturats de llarga durada

Es renovarà fins al 30 d'abril i serà retroactiu des del 15 d'agost

Finalment les comunitats han cedit perquè els aturats de llarga durada acollits al Pla Prepara puguin tornar a cobrar l'ajut de 400 euros, com a mínim, sis mesos més. Després que el 15 d'octubre el govern espanyol deixés caducar aquest pla d'ajuts sense trobar-hi una alternativa, va demanar a les comunitats que, mentre buscaven la manera d'actualitzar el programa, els cedís les competències per gestionar els ajuts. Aquest dilluns, després de la reunió entre els diferents representants autonòmics i el ministeri d'Ocupació, finalment les comunitats han cedit aquestes atribucions de gestió. 

Així ho ha anunciat aquest dilluns la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que ha explicat que l'objectiu d'aquest acord és "no deixar cap aturat sense cobertura social fins que s'aconsegueixi que la recuperació arribi a tothom". Tot i això, la ministra no ha sigut present a la reunió, sinó que l'ha presidida el secretari d'estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo. 

L’Estat vol recentralitzar els ajuts als aturats de llarga durada

Totes les comunitats autònomes han acordat la cessió de competències per poder prorrogar el Pla Prepara, que es renovarà fins al 30 d'abril, quan es renovin el conjunt de sistemes de protecció (PAE, Prepara i Rai) que hi ha actualment. A més, serà retroactiu des del 15 d'agost, quan el pla va caducar. Cal recordar que el Tribunal Constitucional va resoldre que el fet que l'Estat gestionés aquests ajuts intervenia competències autonòmiques i, per això, ara que tocava renovar-lo havia de ser gestionat per les comunitats. Tot i això, per no endarrerir més l'entrada en vigor de l'ajut s'ha acordat amb les comunitats la cessió de la gestió "sense desobeir la sentència del TC", perquè prevalen els ajuts a les famílies per davant dels plans de formació (punt que sí que és exclusivament autonòmic). 

Què és el Pla Prepara?

Una subvenció d’entre 400 i 450 euros de sis mesos de durada per als aturats de llarga durada o amb responsabilitats familiars que han esgotat l’últim subsidi. Tot i això, hi ha més requisits per permetre'n l’accés i, per això, a la pràctica, no totes les persones aturades de llarga durada poden acabar-lo cobrant.

Per què no es va prorrogar a l’agost?

El Pla Prepara es va aprovar el 2012 com un ajut temporal mentre l’atur es mantingués per sobre del 20%. Quan es va arribar a aquest llindar es va donar continuïtat al programa a través d’un decret llei que va establir un nou límit en el 18%. Al juliol, però, l’atur va baixar fins al 17,2%. A més, el TC el va decretar inconstitucional.

Més continguts de