Economia 05/11/2020

Els concursos de creditors es disparen un 54% a l’estiu

El 60% de les empreses que fan fallida a Catalunya tenen menys de cinc empleats

Ara
2 min
Una quarta part dels concursos de creditors en empreses que es van presentar el tercer trimestre corresponen a comerços.

BarcelonaLes persianes de negocis abaixades i els cartells d’“Es lloga” són un dels rastres que ha deixat la pandèmia en l’activitat econòmica a peu de carrer. Durant el tercer trimestre -els mesos d’estiu, del juliol al setembre- Catalunya va registrar 242 concursos de creditors en empreses, un 54% més que el trimestre anterior. Què ho explica? El confinament també va obligar a paralitzar el funcionament dels jutjats. Amb l’aixecament d’algunes restriccions, la tramitació d’aquestes fallides es va agilitzar i ara apareix a l’estadística.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i el repunt trimestral, l’increment de concursos de creditors frega el 4% respecte al mateix període de l’any passat. El 25% dels processos, segons apunten les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), corresponen a comerços. Altres àmbits com la indústria representen el 10% dels concursos, mentre que l’hostaleria (un altre gran damnificat de la crisi) suposa el 8% de les fallides.

Al conjunt de l’Estat es van registrar 1.026 procediments concursals en empreses entre el juliol i el setembre, un 43,7% més respecte al segon trimestre. Si s’hi sumen les famílies que es van declarar en bancarrota perquè no podien assumir els seus deutes, l’increment va ser del 51%. De fet, es tracta del salt més gran en gairebé vuit anys, des del quart trimestre del 2012.

A Catalunya, la majoria dels concursos es van concentrar a la demarcació de Barcelona (un 89,3% sobre el total). A continuació apareixen Girona (6,6%), Tarragona (2,9%) i Lleida (1,2%). A més, segons les dades provisionals de l’INE, la incidència és molt més elevada dins les micropimes, és a dir, les empreses de cinc o menys treballadors. A Catalunya, aquest tipus de companyies van protagonitzar el 60,3% dels procediments concursals durant el tercer trimestre. Pel que fa al conjunt de les petites empreses, de menys de 50 treballadors, el percentatge s’eleva al 86%. En canvi, el 14% restant de procediments concursals corresponen a mitjanes o grans empreses.

Catalunya va ser la comunitat autònoma amb més deutors durant el tercer trimestre, amb 454, seguida de Madrid (325) i el País Valencià (220). Entre les tres concentren pràcticament el 60% del total.

Octubre rècord

A banda de les dades de l’INE, un altre informe avançava ahir que l’octubre va ser el mes de l’any en què es van registrar més concursos de creditors. Segons les dades d’Informa D&B (un servei que recull la informació publicada als registres mercantils), es van presentar 546 procediments, un increment del 44% respecte al setembre. Del total de concursos que van arribar als jutjats durant l’octubre, un 84% corresponia a microempreses.

A més, l’estudi també destacava que Catalunya és la comunitat autònoma que acumula més fallides aquest 2020, amb un total de 882 concursos de creditors.

stats