FRAU FISCAL
Economia 17/09/2012

Un confident rep 80 milions per revelar els secrets d'UBS

David Kocieniewski
3 min
UNA COMPENSACIÓ MILIONÀRIA 
 El Servei de Recaptació d'Impostos (IRS) ha volgut donar exemple i ha convertit 
 En milionari un confident que va revelar informació sobre els serveis que oferia  el banc suís UBS als clients que volien evadir impostos.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKAlgunes vegades, els crims poden resultar beneficiosos. Bradley C. Birkenfeld, un extreballador del banc suís UBS, s'ha passat dos anys i mig a la presó per haver ajudat inversors de Califòrnia a evadir impostos. Tot i això, Birkenfeld no pot dir que hagi sortit malparat de la seva relació amb la justícia: el Servei de Recaptació d'Impostos (IRS, en les sigles en anglès), va reconèixer que els secrets sobre el sistema bancari suís confessats per Birkenfeld havien estat tan útils que l'exbanquer rebria 80 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gràcies als detalls sobre com UBS acostuma a animar els ciutadans americans a evitar els impostos, el govern va poder engegar una investigació que ha minat en gran mesura la condició de paradís fiscal de Suïssa i ha permès al Tresor recuperar milers de milions en impostos impagats.

Polèmica a Suïssa

UBS ja va haver de pagar el 2009 més de 600 milions d'euros per evitar un judici, a més d'entregar informació sobre més de 4.500 clients americans. El lliurament d'aquestes dades va sembrar tant el pànic entre els americans més rics que n'hi va haver 14.000 que es van acollir a una amnistia fiscal. Gràcies a això, l'IRS va recaptar uns 4.000 milions d'euros.

El premi que ha rebut Birkenfeld és el més gran que ha donat mai l'IRS i suposa una fita en el programa de confidents de l'agència, que ofereix als informants recompenses de fins al 30% de qualsevol multa o impost impagat que aconsegueixi recaptar el govern.

El programa va rebre un impuls l'any 2006 oferint recompenses i incentius més alts per als ciutadans que denunciïn el frau fiscal, en un esforç per recuperar els 77.000 milions d'euros que hi ha en impostos impagats, segons els càlculs del govern. Tot i això, les traves burocràtiques i la resistència institucional dins el mateix IRS han portat alguns membres del Congrés a denunciar que s'estan posant obstacles a la lluita contra el frau fiscal.

Banquer penedit

Tot i que la recompensa de 80 milions per a Birkenfeld és petita en comparació amb els milers de milions que ha ajudat a trobar, és considerable -més de 3.500 euros per cada hora que va passar a la presó- i podria disparar el nombre d'informadors.

Birkenfeld és un confident poc habitual. Nascut a Massachusetts, va estudiar finances per passar-se després més de cinc anys buscant clients americans per al banc UBS, que gestionava més de 15.000 milions d'euros en actius nord-americans. Fins i tot va confessar haver fet contraban per a un client del banc amb uns diamants amagats en un tub de pasta de dents.

Birkenfeld diu que l'any 2005 va descobrir que els serveis que el banc oferia als seus clients eren il·legals, i així ho va fer saber als seus superiors, però no en va rebre cap resposta. Llavors va decidir convertir-se en confident del govern.

En el transcurs de la investigació, l'exbanquer va ser acusat de frau per amagar informació als investigadors, incloent-hi detalls del seu principal client, Igor Olenicoff. Birkenfeld va ser sentenciat a 40 mesos de presó, una condemna que va acabar l'1 d'agost.

Mentre que el programa permet a l'IRS oferir als confidents fins a un 30% dels diners que recuperen, alguns agents del govern federal han demanat a l'agència de recaptació d'impostos que denegui la recompensa als confidents que amaguin informació o bé que participin en activitats il·legals. Birkenfeld, però, ha assolit un nivell de publicitat tan elevat -el prestigiós programa 60 minutes de la CBS i les portades dels principals diaris li han dedicat espais-, que el mateix IRS ha expressat preocupació pel fet que potencials confidents es podrien fer enrere de veure que la feina acabava amb la seva cara publicada a tot arreu.

Incentius als confidents

Des que la llei va entrar en vigor el 2006, ha aparegut una petita indústria d'advocats i investigadors privats que busquen irregularitats per oferir a l'administració. Han generat centenars de denúncies per un valor de desenes de milers de dòlars en impostos evadits. En alguns casos, els fons d'inversió han invertit en aquests personatges pagant avançaments a canvi de percentatges sobre les recompenses.

Tot i això, Michelle Eldridge, una portaveu del departament d'impostos dels Estats Units, assegura que el tracte amb els confidents dóna una eina valuosa a l'hora de perseguir el frau fiscal.

En qualsevol cas, la recompensa pagarà impostos com un ingrés normal i corrent.

stats