La lluita contra el frau fiscal laboral ha fet aflorar a l'Estat 11.343 milions des del 2012

El consell de ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei d'inspecció de treball, que inclou la creació d'una oficina de lluita contra el frau laboral

Les actuacions contra el frau laboral i l'ocupació irregular han fet aflorar 11.343.000 d'euros entre 2012 i 2014, segons ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Les actuacions realitzades durant aquests tres anys han fet aflorar també 252.000 llocs de treball i han servit per descobrir més de 103.000 altes fictícies (altes a la Seguretat Social que no corresponien a un veritable contracte de treball), ha dit la vicepresidenta.

El consell de ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei d'inspecció de treball i seguretat social, que busca modernitzar el mercat de treball, garantir la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social i generar noves dinàmiques en la lluita contra la sinistralitat laboral i en garantia de la seguretat en el treball, segons Sáenz de Santamaría.

En aquest sentit, ha anunciat que la norma preveu la creació d'un nou grup de funcionaris, a escala de subinspectors, de seguretat i salut laboral. "Al costat de lluita contra frau, es busca millorar la seguretat i salut en treball", ha dit la vicepresidenta, i per això augmentaran els recursos i especialització destinats a la prevenció de riscos laborals i lluita contra la sinistralitat.

Una nova oficina de lluita contra el frau laboral

Aquest avantprojecte de llei preveu també la creació d'una nova oficina nacional de lluita contra el frau que es dedicarà a la seva detecció, la programació i execució d'actuacions inspectores i l'avaluació de resultats. Aquesta oficina dependrà de la inspecció de treball, que serà constituïda com un organisme autònom de nova creació adscrit al Ministeri d'Ocupació i que donarà serveis a les comunitats autònomes i l'administració general de l'Estat.

En aquest organisme, ha afegit Sáenz de Santamaría, es dóna major participació en la definició del funcionament i dels objectius a les comunitats, que estaran representades seu consell rector, i als agents socials.