ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Economia 05/07/2012

El conseller delegat de Barclays culpa els seus treballadors del frau

Mark Scott
3 min
El conseller delegat de Barclays culpa els seus treballadors del frau

THE NEW YORK TIMES / LONDRES.Robert Diamond, exconseller delegat de Barclays, va defensar ahir el paper del que era el seu banc en l'escàndol de la manipulació del Libor -l'índex de referència per fixar els tipus d'interès al Regne Unit- davant la comissió parlamentària que investiga el cas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La principal crítica que va fer va ser per als treballadors de Barclays que van manipular els tipus d'interès per millorar els resultats de les seves operacions. De fet, alguns d'aquests implicats en l'escàndol encara podrien fer front a un procés judicial. "Estic dolgut, enfadat i decebut", va dir Diamond amb un to emotiu. "Els operadors de borsa responsables no tenen perdó. Està mal fet i no n'estic orgullós". En la compareixença va dir que l'actuació dels 14 treballadors relacionats amb l'escàndol el va fer sentir "físicament malalt".

Culpa al Banc d'Anglaterra

Diamond va insistir que ell no va donar instruccions als seus treballadors perquè manipulessin els tipus d'interès. Tot seguit, va assenyalar les autoritats públiques com a responsables. Segons ell, Barclays havia expressat a les autoritats britàniques i nord-americanes els seus dubtes sobre com es fixava el Libor.

Després de recalcar que altres de les principals entitats financeres britàniques hi van estar implicades va afirmar: "No puc declarar sota jurament que ningú en el sector no conegués els problemes al voltant del Libor". Diamond feia referència a l'octubre del 2008, quan el llavors director de la branca d'inversions de Barclays va rebre una trucada de Paul Tucker, un directiu del Banc d'Anglaterra. Tucker va preguntar a Diamond per què el banc estava aportant tipus d'interès més elevats que la resta de bancs, un senyal de mala salut financera. Després de parlar amb Tucker, Diamond va enviar un correu electrònic a la seva mà dreta, Jerry del Missier, en què li explicava que Tucker li havia dit que no calia "que sempre semblés que els seus tipus d'interès estaven tan alts", segons els documents filtrats per Barclays.

Del Missier, que també va dimitir dimarts, va recomanar als seus treballadors que rebaixessin els tipus d'interès que comunicaven al Banc d'Anglaterra com a mínim fins a igualar-los als dels seus rivals. Fonts de l'entorn de Tucker van assenyalar que es tractava d'una malinterpretació, més que d'una recomanació per part del funcionari del Banc d'Anglaterra. Per la seva banda, Paul Tucker, que és un dels candidats amb més opcions a convertir-se en el nou governador del Banc d'Anglaterra, va demanar ahir comparèixer davant la comissió parlamentària.

Banquer polèmic

Els polítics britànics van centrar les seves preguntes en el paper de Diamond en l'escàndol. El dimitit cap de Barclays, que va abandonar progressivament els nervis inicials al llarg de les tres hores de compareixença, va assumir la responsabilitat dels problemes a Barclays.

Diamond, que ja havia estat criticat per nombrosos escàndols relacionats amb els sous dels alts directius financers, va dimitir dimarts després que el banc acceptés una multa de 360 milions d'euros de les autoritats britàniques i nord-americanes per manipular l'índex Libor.

Segons va declarar, ho va decidir dilluns al vespre, quan va veure com es debilitava el suport de les autoritats i dels accionistes.

Els polítics també van preguntar a Diamond què pensava fer amb la seva paga per abandonar el càrrec, una qüestió que Diamond va remetre a la junta del banc. Diamond ja ha cobrat 8 milions d'euros en primes pel 2011 i els polítics britànics han avisat que qualsevol indemnització milionària per la dimissió seria inacceptable. "Seria inexplicable per al públic. Espero que no passi", va advertir el primer ministre britànic, David Cameron.

stats