Economia 07/03/2013

La construcció catalana caurà més d'un 20% aquest 2013

Segons un informe del Servei d'Estudis de la Construcció i Assessorament, el descens de les infraestructures arrossegarà el sector

Efe
2 min
Obres del corredor mediterrani, una infraestructura a la qual es podria destinar part del dèficit inversor de l'Estat.

BarcelonaL'activitat constructora va caure l'any passat una mitjana del 15% a Catalunya, una tendència a la baixa que s'aguditzarà aquest 2013, en què es preveu un descens de la construcció superior al 20%, segons un informe elaborat per l'expresident de la Cambra de Contractistes Rafael Romero.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Romero, que després d'abandonar l'organisme el novembre de l'any passat va crear el Servei d'Estudis de la Construcció i Assessorament (SECA), explica que la contracció de l'activitat el 2012 va estar marcada pel dràstic descens de les infraestructures, del 60%.

L'edificació, per la seva banda, va disminuir un 6,7%, mentre que les obres de renovació i manteniment d'edificis ho van fer un 5%.

Segons l'informe de Romero, les previsions per al 2013 apunten que s'agreujarà l'evolució negativa que viu la construcció els últims set anys, ja que el conjunt del sector experimentarà una caiguda del 20,4%, arrossegada novament pel descens de les obres d'infraestructura (-40%).

L'edificació, que ja estava sota mínims, tornarà a disminuir de forma notable: en concret, l'obra nova ho farà un 23,4%, mentre que la rehabilitació baixarà un 15%.

Des del 2007, recorda Romero, el consum de ciment ha caigut un 75% a Catalunya, els habitatges iniciats un 95,4% i la contractació d'obra pública un 89%, unes xifres que demostren com d'intensa està sent la crisi del sector i com de difícil està resultant per a les empreses mantenir l'activitat.

Amb tot, l'expresident de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya, entitat que va liderar durant dues dècades, assegura que "la construcció catalana té futur".

En l'àmbit de les infraestructures, considera que les administracions han de donar un impuls decidit al corredor ferroviari mediterrani, abandonar els projectes faraònics "sense sentit econòmic" i centrar-se en aquelles obres que, encara que són de dimensió reduïda, tenen un clar impacte sobre la competitivitat de les empreses.

L'altre gran àmbit d'actuació de les empreses constructores és el de la rehabilitació, ja que Catalunya i Espanya tenen un parc d'edificis obsolet que, obligatòriament, caldrà mantenir i reformar.

stats