Economia 17/06/2014

La construcció para el cop però trigarà anys en recuperar-se

Els experts pensen que al 2015 començar a créixer el nombre d'habitatges iniciats

Xavier Grau
2 min

BarcelonaEl sector de la construcció semble que per fi ha frenat la seva caiguda a Catalunya i Espanya, segons l'últim informe d'Eurocontruct. Tot i això, el creixement serà molt lent i tardarà molt en agafar impuls, segons el director de l'Institut Tecnològic de la Construcció (Itec). L'estudi Euroconstruct el fan dues vegades a l'any 19 instituts independents de diferents països d'Europa, entre ells l'Itec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'últim informe, la construcció a Espanya va caure un 19% l'any passat, i per aquest any s'espera una caiguda del 5%. La recuperació, molt lenta, començarà l'any 2015 amb un creixement previst del 0,9% i pel 2016 ja s'espera un augment del 3,4%.

Espanya continua a la cua d'Europa en aquesta recuperació, ja que segons l'informe, en el conjunt del continent s'espera ja un creixement del 1,3% aquest any, que aniria agafant impuls el 2015 amb un 2,1% i el 2016 amb el 2,4%.

Segons Josep Ramon Fontana, cap del servei de prospectiva de l'Itec, la situació que s'espera a Catalunya i Espanya, a diferència del conjunt europeu, és que es creixerà sense deixar enrere la crisi. Per exemple, diu, aquest any es podria construir a Espanya uns 40.000 habitatges, un increment important respecta als 34.000 de l'any passat, però una tercera part del que seria normal seguint els paràmetres dels altres països europeus.

Per Fontana, créixer quan s'està tan avall és fàcil. Així, si l'any passat a Catalunya es van iniciar 2.500 habitatges, només que aquest any hi hagués 10 promocions de 25 habitatges cada una el creixement seria del 10%, però com el punt de partida és molt baix s'estaria encara en quantitats molt per sota d'abans de la crisi.

A més, els experts creuen que no només la construcció d'habitatges tardarà molt en remuntar. La rehabilitació també està en hores baixes per la debilitat de les economies familiars i la falta de finançament, i la construcció no residencial i l'obra civil estan molt dèbils per les polítiques d'austeritat de les administracions.

stats