Economia 07/03/2013

La crisi es deixa notar als restaurants: “I per beure, aigua de l'aixeta”

Mengem menys sovint fora de casa i gastem menys. Jubilats, parelles sense fills i solters sostenen el consum alimentari

Agències
2 min
Un restaurant a la plaça del mercat de la Boqueria, a Barcelona / AFP

MadridLa crisi econòmica i la desocupació ha provocat que col·lectius com els jubilats amb persones al seu càrrec, les parelles adultes sense fills i els joves o adults independents siguin els principals responsables de mantenir el nivell del consum alimentari a la llar. Entre les víctimes de la crisi hi ha els restaurants, que no només han vist com la gent surt a dinar o sopar menys que abans sinó com, quan ho fan, redueixen la despesa fins a arribar a demanar "aigua de l'aixeta" per estalviar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de les xifres del panell de consum alimentari que ha presentat aquest dijous el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete. Segons el panell, les llars espanyoles van gastar en alimentació durant el 2012 67.634.000 euros, un 0,2% més que el 2011, però la despesa extradomèstica –a restaurants– continua la seva caiguda i el 2012 es va reduir un 4,1%, fins a 33.044.000 euros. Cañete ha resumit la tendència de consum fora de la llar com "el retorn a casa. Sortim menys, i gastem una mica menys".

Els jubilats, el 22,5% de la població durant el 2012, contribueixen al sosteniment de moltes de les famílies afectades per l'atur i són els responsables que hagi augmentat un 1,4% el consum en alimentació. Aquesta càrrega econòmica té una contrapartida: els majors de 65 anys, juntament amb les dones, són els col·lectius que més redueixen el seu consum fora de la llar. També consumeixen més aliments les llars formades per parelles adultes sense fills (10,4% de la població), amb un augment del 3,3%. Les parelles amb fills grans, un col·lectiu que representa el 10% de la població, van augmentar el consum un 0,7% i els adults independents, un 0,2%. Tanmateix, van ser les llars de joves independents les que més van incrementar el seu consum durant el 2012 (+5,3%), encara que només representen el 4,3% de la població.

A l'extrem contrari, el descens del consum alimentari es produeix en domicilis de parelles amb fills petits (-0,5%), parelles adultes amb fills d'edat mitjana (-0,7%), parelles joves sense fills (-0, 2%) i llars monoparentals (-0,4%).

La crisi als restaurants

Per la seva banda, la despesa extradomèstica continua la seva caiguda i el 2012 es va reduir un 4,1%, fins a 33.044.000 euros, a partir de 6.831.000 visites al sector de la restauració (-2,9%) i un tiquet mitjà per comensal de 4,84 euros (-1,2%).

La crisi econòmica també pot explicar que la beguda que més hagi augmentat la seva demanda en els restaurants sigui l'aigua de l'aixeta, que repunta un 3,20%, mentre que es desploma la de l'aigua mineral embotellada, que retrocedeix un 78,9%.

També baixa el consum extradomèstic de begudes sense gas (un 5,40%), refrescos amb gas (cau el 1,30%), cafès (baixa el 6,20%), cerveses (un 4,50% negatiu) i infusions (cau el 8,70%), tot i que es manté en positiu el de vi (0,80%).

stats