Economia 25/01/2016

Un de cada quatre nous contractes va durar menys d'una setmana el 2015

La contractació temporal no només guanya a la indefinida sinó que és cada cop més fugaç, segons un informe de la UGT

Elena Freixa
3 min
Els joves són el grup de població que firma més contractes temporals.

BarcelonaEls contractes temporals guanyen per golejada al mercat laboral. I no només això, sinó que, a més, la durada dels nous que se subscriuen és cada cop menor. Un de cada quatre contractes que es van signar el 2015 a Espanya va durar menys d'una setmana, segons un informe presentat per la UGT dilluns a Madrid. El percentatge de contractes supercurts s'ha disparat en els últims anys. El 2010, els contractes inferiors a set dies només representaven el 6% de tota la contractació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si es mira tota la nova contractació del 2015, la durada mitjana va baixar fins a situar-se per sota dels dos mesos (53,3 dies). El sindicat ha lligat aquesta precarització a les dues reformes laborals consecutives, tant la del PSOE el 2011 com la del PP el 2012. L'informe assenyala que el 2010, abans dels canvis legislatius, la durada mitjana dels contractes a Espanya era més llarga, de 64,3 dies.

Segons la UGT, aquestes dades demostren que la recuperació del mercat laboral també amaga "un repartiment forçós de la feina i del temps de treball". La dualitat del mercat de treball espanyol, ha lamentat el sindicat, s'ha esvaït per donar pas a una "contractació temporal i ocupació precària generalitzada".

La Federació del Metall i la Construcció de la UGT ha posat èmfasi especial en aquests dos sectors. A la indústria, ha advertit, els contractes s'han duplicat en els últims cinc anys (de 900.000 a 1,9 milions) però durada s'ha reduït a la meitat. El 2010, la durada mitjana dels contractes al sector manufacturer eren 137 dies, mentre que l'any passat va recular fins als 57,7 dies. Un de cada dos contractes va durar poc més d'un mes, segons l'informe fet a partir de dades del ministeri d'Ocupació.

Pel que fa a la construcció, un sector que tot just comença a trobar oxigen després de la debacle de la crisi, el 90% dels contractes signats el 2015 van ser temporals i, d'aquests, un 70% van ser per obra i serveis. Els percentatges no són gaire diferents dels del 2010 (quan el sector ja estava en plena caiguda lliure) però la durada dels contractes també s'ha escurçat dels 98 dies als 77 de mitjana de l'any passat.

Més contractes fixos entre les persones més grans de 45 anys

Malgrat tot, el darrer any, la contractació indefinida va començar a remuntar posicions amb un augment del 14% a Catalunya. Si es mira el perfil de treballador que va aconseguir un contracte estable el 2015, hi ha una dada esperançadora: les persones més grans de 45 anys van suposar pràcticament un de cada quatre dels contractes fixos que es van fer a Catalunya, segons un estudi de Randstad amb dades del ministeri d'Ocupació i de l'enquesta de població activa (EPA).

Els més de 50.000 contractes estables que es van signar a Catalunya entre les persones de més de 45 anys s'acosten a les xifres que es movien al mercat laboral abans de la crisi, el 2007 (es van registrar 54.000 contractes). Catalunya i Madrid van sumar la majoria de la contractació estable entre aquest col·lectiu, un 42% del total. Al conjunt d'Espanya, l'increment també va ser notable i es van signar 254.700 contractes indefinits entre els més grans de 45 anys, un 12% més, segons l'estudi.

Evolució contractes fixos majors 45 anys Espanya

Amb l'increment d'empleats més veterans que tenen un contracte fix, aquesta franja de treballadors guanya incidència en el mercat de treball, segons les conclusions de Randstad. A més a més, si es mira què ha passat durant l'última dècada, els contractes estables de persones de més de 45 anys han crescut un 27% a Espanya. En el cas de Catalunya, però, aquest avenç és molt inferior, de només del 4,8% tot i mantenir-se com una de les comunitats on se'n signen més.

L'estudi no fa la distinció entre si aquestes feines noves són a temps complet o a temps parcial. Si es tenen en compte les xifres globals al mercat laboral espanyol, però, hi ha molts números que bona part d'aquestes contractacions fossin de menys de 40 hores de jornada. El 2015, un 40% de tota la contractació indefinida que hi va haver a Espanya (1,03 milions de contractes) va ser a temps parcial.

Per demarcacions, Barcelona ha vist créixer els contractes fixos entre aquests treballadors un 9,5%, mentre que tant a Tarragona com a Lleida, el nombre ha caigut respecte el 2006. A Girona s'han mantingut estables.

La millora en la contractació dels treballadors més veterans és una bona notícia en un col·lectiu que conviu amb un problema d'atur greu encara.

stats