NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Economia 10/06/2011

El govern espanyol limita a entre 8 i 14 mesos la pròrroga per renegociar convenis

El consell de ministres aprova una reforma a mig camí del que volien les parts. El conveni no morirà un cop caduqui, però el temps de pròrroga s'escurçarà.

Elena Freixa
1 min

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat avui la reforma dels convenis col·lectius que garanteix la plena vigència dels mateixos un cop caduquen, per tal de preservar els drets dels treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, el període de pròrroga per pactar-ne un de nou s'escurça a vuit mesos pels convenis de dos anys i 14 mesos per a la resta. Si no hi ha acord, caldrà recórrer a l'abitratge, segons el text aprovat avui pel consell de ministres.

El titular de Treball, Valeriano Gómez, ha defensat que la renegociació de nous convenis "mai partirà de zero" per tal d'evitar la pèrdua de drets dels treballadors i es mantindran totes les seves clàusules. Els salaris també es mantindran invariables i només podran quedar actualitzats quan se signi el nou conveni.

En cas que sindicats i empresaris no siguin capaços d'arribar a un acord per pactar un nou text dins els nous terminis escurçats, caldrà recórrer "a una tercer persona" a través de l'arbitratge.

Un altre dels aspectes importants de la reforma, segons el ministre, són els canvis que introdueix per donar més poder als convenis d'empresa i sectorials, per damunt dels provincials.

Gómez ha defensat que els canvis van en la direcció de donar més flexibilitat a les empreses (petició de la CEOE) i alhora garantir la seguretat dels treballadors i preservar els seus drets.

stats