L'oci nocturn converteix la plaça Catalunya en discoteca per protestar contra el tancament

El sector denuncia pèrdues milionàries per les restriccions i demana que s'agilitzi la reobertura

La Plataforma Som Oci Nocturn ha organitzat un acte de protesta a la plaça Catalunya de Barcelona amb una discoteca a l'aire lliure per protestar contra el tancament de locals d'aquest sector. La cita s'ha fet amb un perímetre i control d'accés, com si es tractés d'una discoteca de veritat, i amb espais compartimentats en tota la plaça per garantir la separació entre grups bombolla.

Amb aquesta acció el col·lectiu vol visibilitzar la possibilitat de dur a terme la seva activitat amb totes les garanties sanitàries per evitar la propagació del coronavirus. El sector tem que si no es pot obrir abans de desembre poden arribar a desaparèixer entre el 65% i el 75% de les empreses dedicades a aquest sector, amb la consegüent destrucció de feina.

El col·lectiu ha organitzat un dispositiu per establir un perímetre amb seguretat al voltant de l'espai central de la plaça Catalunya, on també s'ha habilitat un control d'accés on s'ha pres la temperatura i s'ha subministrat gel hidroalcohòlic als assistents. A l'interior de la plaça s'han organitzat espais amb números assignats a cada grup d'assistents, i s'ha muntat una tarima amb una cabina on s'ha punxat música.

Des del Gremi de Discoteques de Barcelona, el seu secretari general, Ramon Mas, ha demanat a l'administració que faci un pla d'ajudes reals per al sector, donat el gran impacte que té i tindrà el seu tancament. "Ja fa vuit mesos i mig que estem tancats, amb més de 25.000 euros mensuals perduts, 3.500 empreses i més de 25.000 treballadors directes afectats", apunta.

Una quarta part de les empreses ja perilla

Amb tot, calculen que aproximadament el 25% de les empreses no podran obrir si les mesures restrictives s'allarguen fins al desembre i més enllà i adverteix de la desaparició de més del 70% del sector en el pitjor dels casos. Mas considera que els criteris del Procicat per mantenir el sector tancat "no s'entenen", ja que no se'ls facilita dades mèdiques que sostinguin les decisions que els afecten directament. En aquest sentit, apel·la a la "il·lusió" per reobrir, amb la possibilitat d'implementar un sistema de cribatge amb tests ràpids i l'arribada de la vacuna.

Des de la Federació Catalana de Locals Nocturns, el seu secretari general, Fernando Martínez, se suma a les peticions de Mas, atès l'impacte econòmic que l'aturada del sector té en altres que se'n beneficien. "Som estratègics en el sector del turisme i la restauració, ens diuen que sense una agenda nocturna no poden obrir perquè la gent no surt", denuncia. Per això, reclama "compensar les mesures sanitàries amb altres d'econòmiques".