PREUS
Economia 15/08/2012

El copagament farmacèutic impulsa la inflació al 2,6%

V.m.
2 min
La Generalitat aplica el copagament farmacèutic i la taxa d'un euro per recepta.

BARCELONA.L'entrada en vigor del copagament farmacèutic al juliol va tenir com a conseqüència un encariment del 36,3% en el preu dels medicaments respecte al juny al conjunt d'Espanya. A aquest sobrecost s'hi ha de sumar la taxa d'un euro per recepta implantada per la Generalitat. Aquestes mesures expliquen que l'índex de preus al consum (IPC) del juliol s'hagi situat en el 2,6% interanual a Catalunya, quatre dècimes per sobre de la xifra anterior. Segons les dades que va confirmar ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE), la inflació catalana va ser la més alta de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al contrari del que va fer el ministeri de Sanitat en avançar-se la dada global d'inflació (2,2%) a finals de juliol, la relació entre el copagament i l'augment de la inflació al nivell més alt de l'any va ser reconeguda ahir en un comunicat pel ministeri d'Economia, que va recalcar que la pujada de preus es deu al fet que l'Estat ha reduït la part del cost del medicament que subvenciona i no a un encariment dels preus.

Segons les dades detallades per l'INE, l'apartat de medicina va augmentar el cost del cistell de mercat per al consumidor a Catalunya un 17,6% mensual, gairebé el doble del que es va incrementar a la resta de comunitats. A nivell espanyol, aquest encariment suposa un canvi de tendència, ja que els medicaments eren els elements del cistell de mercat que més havien moderat els seus preus els últims mesos després d'haver caigut un 10% tant al juny com al maig.

El ministeri dirigit per Luis de Guindos va destacar que, sense els efectes del copagament, la inflació s'hauria mantingut en l'1,9%, el nivell en què s'havia estabilitzat els últims mesos. De fet, l'única comunitat autònoma on la inflació es va mantenir en l'1,9% va ser el País Basc, on van decidir no aplicar el copagament.

La inflació, però, va tornar a superar el 2% a causa d'aquesta mesura, que obliga els pensionistes a pagar el 10% del cost dels medicaments i la resta de ciutadans entre el 50% i el 60% del preu, en funció del nivell de renda. Des de principis d'any, l'última vegada que la inflació va pujar per sobre del 2% va ser a l'abril com a conseqüència de la pujada de la tarifa de la llum.

Encariment de l'energia

Juntament amb els productes sanitaris, els únics elements del cistell de mercat que es van encarir al mes de juliol van ser els transports i la vivenda. Les pujades dels preus dels carburants i la tarifa elèctrica van fer que aquests dos sectors s'encarissin respecte al mateix mes de l'any passat un 3,8% i un 5,2% respectivament a Catalunya.

Tot i l'encariment del transport, els aliments i les begudes no alcohòliques van abaratir-se al juliol fins a situar la seva taxa anual en l'1,8%. Com és habitual al juliol, les rebaixes també van contribuir a moderar la pujada de la inflació catalana, ja que van abaratir un 12,7% el preu de la roba i el calçat respecte al juny.

stats