Economia 09/06/2017

El cost per hora treballada pateix el descens més gran en 17 anys

El descens aquest primer trimestre d'any ha sigut d'un 3,9%, ajudat per la Setmana Santa

Ara
2 min
El professor Antoni Argent, autor de 'Tres quarts de Set', fent classe al seu institut de Les Franqueses del Vallès. CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl cost per hora treballada va baixar un 3,9% el primer trimestre del 2017 respecte del mateix període de l'any anterior. Aquest descens és el més pronunciat des de l'any 2000, tal com indica l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta baixada dels costos per hora treballada, però, té la seva explicació. Enguany s'han treballat més hores durant el primer trimestre de l'any que en el mateix període del 2016. Cal recordar que la Setmana Santa va caure aquest any a l'abril, no com l'any passat, que va caure al primer trimestre, i per això s'ha produït aquest canvi de tendència. Com més hores treballades més petits són els costos mitjans per hora.

Si s'eliminen els efectes d'esdeveniments com la Setmana Santa, el cost per hora treballada quasi no es veu afectat. Les dades de l'INE revelen que la taxa interanual, sense tenir en compte els canvis estacionals, hauria disminuït un 0,1%.

Educació, l'activitat on més es redueixen els costos

Totes les activitats van experimentar una reducció dels costos laborals aquest primer trimestre respecte del mateix període de l'any anterior. Els canvis més pronunciats es van produir a les àrees d'educació (-8,3%), informació i comunicacions (-8%) i transport i emmagatzematge (-6,2%).

D'altra banda, els retrocessos més petits es troben a l'àrea d'activitats d'investigació científica (-1%) i activitats immobiliàries (-1,3%).

De nou, però, l'escenari canvia si s'eliminen els efectes estacionals. De fet, si la Setmana Santa hagués caigut enguany al primer trimestre, els costos per hora treballada haurien augmentat en alguns sectors, entre els quals destaquen el financer i d'assegurances (+2,3%) i l'immobiliari i el científic (tots dos haurien experimentat un creixement del 2%).

A l'altre extrem s'hi trobarien activitats relacionades amb la informació i el món de la comunicació (-4,6%), el transport i l'emmagatzematge (-2,1%) i la construcció (-2%).

stats