Economia 10/01/2017

El Tribunal de Comptes acusa el FROB d'arbitrarietat en la venda d'entitats

L'organisme xifra el cost del rescat en 60.718 milions fins el 2015, la majoria dels quals van ser per a Catalunya Caixa i Bankia

Júlia Manresa
2 min
Els clients de CatalunyaCaixa poden fer ús de la xarxa de caixers del BBVA però no tenen accés als seus productes.

MadridEl Tribunal de Comptes considera que l'entitat pública creada expressament per als processos de reestructuració de bancs i caixes va actuar de manera arbitrària en la majoria de les vendes d'entitats i que va incórrer en diverses deficiències entre 2009 i 2015. Concretament, aquest òrgan fiscalitzador de l'Estat considera que el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) no tenia un procediment clar que establís "unes normes bàsiques per aplicar en la venda de cada entitat de crèdit", cosa que va provocar arbitrarietat a l'hora d'adjudicar els suports financers en cada cas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament el Tribunal de Comptes considera que aquesta manca de criteri ha impedit portar a terme uns processos de venda clars que li permetessin retenir o deduir les despeses de les diferents operacions de venda perquè no va aclarir com imputar ingressos i despeses en cada procés.

A banda, el Tribunal de Comptes també responsabilitza la mala gestió d'aquest fons d'haver contractat una línia de crèdit de 3.000 milions d'euros que no va acabar utilitzant i que finalment han tingut un sobrecost de 33 milions.

El cost del rescat

Segons el Tribunal de Comptes, doncs, l'Estat ha gastat fins a data del 31 de desembre del 2015 60.718 milions d'euros segons l'informe de fiscalització del procés de reestructuració bancària que el Tribunal de Comptes ha publicat aquest dimarts. D'aquests, més del 20% dels diners van anar destinats al sanejament i venda de Catalunya Caixa, que va costar 12.676 milions d'euros als comptes públics, segons l'informe d'aquesta entitat.

Així doncs, segons aquest organisme Catalunya Caixa, ara CatalunyaBanc, va rebre fins i tot més diners que Bankia i la seva martiu BFA, el rescat de les quals va costar 12.347 milions d'euros. Cal recordar, però, que mentre CatalunyaCaixa va ser absorbida pel BBVA, el 65% de Bankia encara és en mans de l'Estat espanyol, que se n'ha de desprendre totalment abans del 2019.

En recursos públics compromesos (liquiditat més garanties), la CAM, adquirida posteriorment pel Sabadell, és l'entitat que més cost va tenir, amb 23.302 milions. Bankia és la segona, amb 22.426 milions i Banc de València la tercera amb 19.019 milions d'euros. CatalunyaCaixa arriba als 15.510 milions.

Un cost que encara pot ser més elevat

L'informe del Tribunal de Comptes alerta que l'estimació del cost "no pot considerar-se definitiva" ja que no s'han acabat tots els processos de reestructuració. Així, explica que s'han de tenir en compte operacions fetes posteriorment al 21 de desembre del 2015 com la venda d'accions d'entitats en què el FROB encara hi tenia participació, com és el cas de Bankia, i que podrien provocar un "increment o disminució" d'aquests 60.718 milions d'euros.

Tot i això, el càlcul del Tribunal de Comptes és similar al que havia calculat el Banc d'Espanya setembre passat i que recordava que només s'ha rescatat un 5% dels ajuts financers del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Concretament el Banc d'Espanya xifrava l'import en uns 61.495 milions d'euros.

Segons el Tribunal de Comptes, el principal pes de tot aquest cost ve donat per les aportacions de capital i quotes participatives, que s'eleven fins als 46.021 milions d'euros.

stats