ECONOMIA
Economia 17/09/2011

La UE vol que els bancs augmentin el capital per afrontar millor la crisi

Els ministres de Finances de la UE, reunits a Polònia, no han posat cap xifra

Efe
2 min
Manifestants Polònia

BreslàviaEls ministres de Finances de la UE han arribat a un "consens" perquè la banca europea augmenti el seu capital per poder fer front a la crisi del deute. De moment, però, no s'ha proposat cap xifra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta i ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado, ha explicat després de concloure la reunió de dos dies del Consell informal de Ministres de Finances de la Unió Europea (Ecofin) que "no hi ha cap xifra de capital" sobre la taula.

"Hi ha una idea, un consens, que és bo que les institucions financeres vagin augmentant el seu capital per complir amb els requisits del que finalment serà Basilea III, però també referent a eventualitats d'aquest moment" de turbulències als mercats, ha dit Salgado.

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, ha recordat als ministres que la institució té obertes finestres de liquiditat de quantia il·limitada, encara que a curt termini, cosa que, segons Salgado, no és "òptim" però significa que les necessitats de la banca estan garantides.

El responsable del Banc Central polonès, Marek Belka, ha recordat la possibilitat que recórrer al Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF), tal com van acordar els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona el passat 21 de juliol.

No obstant això, els nous poders del fons d'estabilitat encara no estan en vigor.

Segons Belka, els ministres han estudiat com trencar el "cicle viciós", que s'ha produït per la interdependència de la banca europea i els governs del bloc dels Vint.

També Salgado ha parlat de la necessitat "de trencar d'alguna manera el bucle que hi ha entre el deute sobirà i l'estabilitat de les institucions financeres".

La ministra espanyola ha subratllat que la recomanació de recapitalització no afecta, de moment, Espanya.

El 20 de juliol, la CE va publicar la proposta per adaptar a la legislació europea els acords internacionals de Basilea III sobre solvència bancària, de la qual es desprèn que les entitats europees necessitaran captar uns 460.000 milions d'euros de capital fins al 2019.

Els ministres de Finances han arribat, a més, a la "conclusió general" que cal "accelerar l'aprovació" de les reformes del sector financer i "reforçar la supervisió per part de les autoritats nacionals i europees".

L'Ecofin també ha abordat la possible introducció d'una taxa a les transaccions financeres.

stats