ECONOMIA
Economia 02/03/2012

El govern espanyol revisa l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2012 a l'1,5%, dues dècimes més

Mas va demanar ajornar un any l'objectiu perquè troba "inassumible" complir-lo. El dèficit de la Generalitat és del 3,7%

Ara
2 min
Guindos, Sáez de Santamaría i Montoro després del Consell de Ministres / EFE

MadridEl govern espanyol ha fixat l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes per al 2012 a l'1,5% del PIB, dues dècimes més del que fixa Brussel·les (1,3%). El dèficit fixat per als ajuntaments és del 0,3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu de Mariano Rajoy manté l'objectiu de dèficit per a tot l'Estat el 2013 en el 3%, i en això es basa per dir que el quadre macroeconòmic aprovat aquest divendres pel consell de ministres no vulnera el Pacte d'Estabilitat de la UE. Rajoy ha dit des de Brussel·les que la decisió "està dins la normativa".

La revisió del dèficit dóna un petit marge al govern d'Artur Mas, que ha repetit les últimes setmanes que no podrà complir amb els objectius. Catalunya té un dèficit del 3,7%, segons les dades que va fer públiques el ministre d'Hisenda i Administracions Territorials, Cristóbal Montoro.

La Generalitat rebat, però, la xifra de tancament de 2012 i, descomptant els diners que l'Estat deu a Catalunya, com els de la disposició addicional tercera de l'Estatut, la situa en el 3,2% del PIB.

Mas va demanar ajornar un any l'objectiu de dèficit a Rajoy, aquest dijous des del Marroc, on era de viatge oficial. El Govern es donaria per satisfet si tanqués el 2012 amb un dèficit que rondés l'1,8% o el 2% del PIB. La revisió de l'objectiu, per tant, difícilment afectarà els pressupostos de la Generalitat aprovats al Parlament.

Operació proveïdors

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha avançat que convocarà les comunitats, dimarts que ve, al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per comunicar-los l'objectiu de dèficit i el mecanisme per finançar els proveïdors. És a dir, s'estén a les autonomies una eina pensada en primer terme per als municipis. Es farà a través d'un préstec sindicat, amb la participació de la majoria d'entitats bancàries, a 10 anys i amb dos de carència. Es tracta d'una injecció de diners de 35.000 milions d'euros.

stats